0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Pokaż listę kategorii

Kategorie

Ebooki i Audiobooki
Medycyna
Nauki o zdrowiu
Nauka języków obcych
Ebooki w języku angielskim Ebooki w języku niemieckim
Pedagogika
Poradniki medyczne
Psychologia
Socjologia Sport Zarządzanie, organizacja, marketing Prawo medyczne Etyka Zdrowie publiczne
Beletrystyka i literatura faktu
Literatura popularnonaukowa
Zawężone wyniki wyszukiwania
Znaleziono: 461 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
- 30 %

Omega 3, Omega 6. Dobry cholestero...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
17,47 zł 24,99 zł
Do koszyka
- 30 %

Omega 3, Omega 6. Dobry cholesterol bez wysiłku

Wydawca: Olimp Media
Coraz więcej osób boryka się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL we krwi, który prowadzi do poważnych schorzeń – miażdżycy, zawału, choroby wieńcowej… Jak zatem zad...
17,47 zł 24,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 29 %

Dieta IF Post przerywany, Jedz prz...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
18,97 zł 26,90 zł
Do koszyka
- 29 %

Dieta IF Post przerywany

Jedz przez 8 godzin, chudnij przez 16

Autor: JB Rives
Wydawca: Feeria
Rewolucyjna metoda odchudzania, kompatybilna z innymi dietamiIntermittent Fasting to idealny sposób na utratę wagi bez względu na to, jaki tryb życia prowadzisz i co ląduje na tw...
18,97 zł 26,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 40 %

Detoks Jak oczyścić organizm

Książka (plastikowa)
17,99 zł 29,99 zł
Do koszyka
- 40 %

Detoks Jak oczyścić organizm

Wydawca: Olimp Media
Seria: BOOK&COOK
Organizm potrafi oczyszczać się sam, dopóki toksyny nie przekroczą pewnego poziomu. Jeżeli wciąż dostarczamy mu wysoko przetworzonych produktów, zanieczyszczonych chemią, wzmacniaczam...
17,99 zł 29,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Koniec z dietami

Jedz to co lubisz bez tycia

Autor: Allen Carr
Wydawca: Betters
O książceCiągle odmawiasz sobie jedzenia by utrzymać wagę albo schudnąć? Ciągle szukasz cudownej diety - a każda nowa powoduje jedynie, że permanentnie kontrolujesz swój jadlospi...
16,11 zł 17,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Czy wiesz, ile jesz?

Wydawca: Publicat
Liczenie kalorii może wydawać się skomplikowane. "Czy wiesz, ile jesz?" - umożliwia szybkie przeliczanie. Zestawiono w niej w porządku alfabetycznym ponad 3 000 produktów. Poręczny...
13,49 zł 14,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów

Atrakcyjność sensoryczna żywności stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Eksponowanie walorów organoleptycznych, odwoływanie się w kampaniach prom...
16,20 zł 18,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Inżynieria produkcji żywności - zagadnienia wybrane

Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i ni...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Produkty uboczne przetwórstwa owoców w projektowaniu żywności

Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetw...
15,30 zł 17,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Znaczenie roślinnych metabolitów wtórnych w kształtowaniu jakości sensorycznej i zdrowotnej produktów spożywczych z buraka ćwikłowego

Monografia jest kompleksowym opracowaniem naukowym obejmującym szereg istotnych kwestii związanych z jakością buraka ćwikłowego jako surowca będącego źródłem metabolitów wtórny...
13,50 zł 15,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Wpływ kawitacji na właściwości składników żywności

Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko...

Towaroznawcze aspekty kształtowania barwy soków na przykładzie mętnego soku jabłkowego

Autor: Inga Klimczak
Książka z zakresu współczesnej technologii przetwórstwa surowców na produkty akceptowalne przez konsumentów. Poświęcona zagadnieniu enzymatycznego brązowienia mętnego so...
15,30 zł 17,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Podstawy żywienia człowieka

Książka zawiera podstawowe informacje oraz instrukcje praktycznych ćwiczeń z zakresu podstaw żywienia człowieka. Przeznaczona jest dla wszystkich zainteresowanych zdrową dietą oraz dla student&oacu...
10,80 zł 12,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 29 %

Viva natura! Naturalne suplementy

Książka (miękka ze skrzydełkami)
17,74 zł 24,99 zł
Do koszyka
- 29 %

Viva natura! Naturalne suplementy

Wydawca: Olimp Media
Producenci suplementów kuszą łatwymi do zdobycia zdrowiem i dobrą formą – wystarczy wziąć pigułkę. Zamiast łykać tabletki, sięgnij po naturalne produkty.Proponujemy przepis...
17,74 zł 24,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 33 %

Dieta bezglutenowa

Wydawca: ExpressMap
Seria: FLEXICON
Dieta bezglutenowa • Przepisy na każdą okazję• Zalecenia dietetyczne• Bez glutenu, bez wyrzeczeńSycący pasztet z soczewicy, pyszne kukurydziane spaghetti, a m...
13,36 zł 19,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Wpływ formy i poziomu miedzi i żelaza w paszy na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metaboliczne kurcząt brojlerów

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie chelatami nowej generacji, w których jedna do trzech cząsteczek glicyny połączona jest z takimi mikroelementami jak miedź, żelazo, cynk lub mangan....

Kuchnia koreańska

Jeść zdrowo - żyć dłużej

Wydawca: Astrum
Seria: ZDROWIE
Jesteś wielkim smakoszem? Lubisz dobrze i niedrogo zjeść? Własne zdrowie jest dla Ciebie najważniejsze? Chcesz móc w pełni korzystać z uroków życia do bardzo późnej starości? O...

Kolacje smacznie i zdrowo

Wydawca: Astrum
Seria: ZDROWIE
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z w...
15,30 zł 17,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Które diety naprawdę działają. Prawdziwe historie, wnioski, opinie, porady...

Redaktor: !ALE HISTORIE!
Wydawca: !Ale Historie!
Dowiedz się, jakie diety skutecznie odchudzają, redukują nadwagę i likwidują otyłość, a które mogą być groźne dla zdrowia lub to tylko zabieg marketingowy. Opinie i wnioski na bazie doświadc...
14,40 zł 16,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Podręczny zielnik średniowiecznego muzułmanina. Księga dziwów stworzenia i cudów istnienia Al-Qazwiniego (XIII wiek) oraz zawarte w niej nazewnictwo i opisy roślin użytkowych, tom I.

Autor: Adam Bieniek
W XIII wieku piśmiennictwo muzułmańskie, z nielicznymi wyjątkami, straciło już swoją pierwotną oryginalność i świeżość. Uczeni coraz częściej zajmowali się zbieraniem w jedną całość i kodyfikowanie...
10,80 zł 12,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Kuchnia indyjska

Wydawca: Astrum
Lubisz dobrze i niedrogo zjeść? Zależy Ci na własnym zdrowiu? Zastanawiasz się, dlaczego ludzie Wschodu żyją o wiele dłużej niż my? Czy wiesz, co sprawia, że Azjaci tak obficie doprawiają swoje pot...
12,60 zł 14,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 461 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.