0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 10 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
The How Not To Die Cookbook

The How Not To Die Cookbook

Książka (miękka)
Niedostępny
The How Not To Die Cookbook

The How Not To Die Cookbook

Wydawca: Bluebird Books
From the author of the international bestseller How Not To Die comes The How Not To Die Cookbook - a lavish, beautifully illustrated cookbook full of delicious recipes based on the groundbreaking n...
Niedostępny
Zobacz więcej
We are the Weather - Safran Foer Jonathan

We are the Weather

Książka (miękka)
Niedostępny
We are the Weather - Safran Foer Jonathan

We are the Weather

Wydawca: Hamish Hamilton
Most books about the environmental crisis are densely academic, depressingly doom-laden and crammed with impersonal statistics. We are the Weather is different - accessible, immediate and with a si...
Niedostępny
Zobacz więcej
Ageless Beauty - Clemence Mueffling

Ageless Beauty

Książka (twarda z obwolutą)
Niedostępny
Ageless Beauty - Clemence Mueffling

Ageless Beauty

Wydawca: Penguin Books
Your guide to French beauty lets you in on . . .· Essential advice on how to make simple changes to your beauty habits, from the correct way to wash your hair to the vital items ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Micromastery - Robert Twigger

Micromastery

Książka (miękka)
Niedostępny
Micromastery - Robert Twigger

Micromastery

Wydawca: Penguin Books
Micromastery is the inspiring new way to approach any kind of challenge or skill. With this simple, accessible technique you can get a grip on new subjects quickly, then experiment and grow.<...
Niedostępny
Zobacz więcej
The Longevity Diet - Valter Longo

The Longevity Diet

Książka (miękka)
Niedostępny
The Longevity Diet - Valter Longo

The Longevity Diet

Autor: Valter Longo
Wydawca: Penguin Books
AS SEEN IN THE TIMES.Eat the foods that will help you live longer . . .THIS is the internationally bestselling, clinically tested, revolutionary AND straightforward diet to ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Koniec z dietami - Outlet - Joel Fuhrman

Koniec z dietami - Outlet, Zacznij...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
Niedostępny
Koniec z dietami - Outlet - Joel Fuhrman

Koniec z dietami - Outlet

Zacznij cieszyć się życiem

Autor: Joel Fuhrman
Wydawca: Galaktyka
Jedz, ile chcesz i kiedy chcesz. Koniec z dietami!Coraz większy odsetek mieszkańców naszego globu cierpi z powodu otyłości i związanych z nią chorób. Warta wiele miliard&o...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Koniec z dietami - Joel Fuhrman

Koniec z dietami, Zacznij cieszyć ...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
Niedostępny
Koniec z dietami - Joel Fuhrman

Koniec z dietami

Zacznij cieszyć się życiem

Autor: Joel Fuhrman
Wydawca: Galaktyka
Jedz, ile chcesz i kiedy chcesz. Koniec z dietami!Coraz większy odsetek mieszkańców naszego globu cierpi z powodu otyłości i związanych z nią chorób. Warta wiele miliard&o...
Niedostępny
Zobacz więcej
Jeść, by przetrwać - Outlet - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać - Outlet

Książka (twarda)
OUTLET
Niedostępny
Jeść, by przetrwać - Outlet - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać - Outlet

Autor: Bear Grylls
Wydawca: Pascal
Co jeść, kiedy twoje życie zależy od tego?Co wiesz o ekstremalnych źródłach pożywienia?Potrafisz rozpoznać śmiertelnie niebezpieczne rośliny?Próbowałeś kiedyś kebabu...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Nutrition in Critical Care

Nutrition in Critical Care

Książka (miękka)
Niedostępny
Nutrition in Critical Care

Nutrition in Critical Care

Redaktor: Peter FaberMario Siervo
The association between poor nutrition and disease is well established. Integrating nutritional sciences into clinical practice offers a valuable tool to improve patient care and prognosis, particu...
Niedostępny
Zobacz więcej
Jeść, by przetrwać - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać

Książka (twarda)
Niedostępny
Jeść, by przetrwać - Bear Grylls

Jeść, by przetrwać

Autor: Bear Grylls
Wydawca: Pascal
Co jeść, kiedy twoje życie zależy od tego?Co wiesz o ekstremalnych źródłach pożywienia?Potrafisz rozpoznać śmiertelnie niebezpieczne rośliny?Próbowałeś kiedyś kebabu...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 10 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20