0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 560 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dieta łatwo strawna - Anna Szczepańska - 16 %

Dieta łatwo strawna

Książka (kartonowa foliowana)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta łatwo strawna - Anna Szczepańska - 16 %

Dieta łatwo strawna

Książka jest przeznaczona zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość, niewyd...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jak pokonać objadanie się - Fairburn Christopher G. - 16 %

Jak pokonać objadanie się

Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia ...
40,24 zł 48,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości - Anna Brytek-Matera - 16 %

Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości

Teoria i praktyka

Wydawca: Difin
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emo...
41,08 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta antyhistaminowa - Heide Steigenberger - 16 %

Dieta antyhistaminowa

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w ...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dna moczanowa Dieta i jadłospisy - Maciej Bońkowski - 30 %

Dna moczanowa Dieta i jadłospisy

Dieta i jadłospisy

Twoja dieta w dnie moczanowej jest już gotowa i sprawdzona przez dietetyków oraz ich pacjentów!Zakładamy, że Czytelnik jest w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym i wie...
27,91 zł 40,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców - Piotr Albrecht - 16 %

Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców

Praktyczny poradnik dla rodziców.

Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach nerek - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach nerek

W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m.in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w niedokrwistościach - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w niedokrwistościach

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadł...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 40 %

Osteoporoza

Książka (miękka)
29,40 zł 49,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 40 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
29,40 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Choroba refluksowa przełyku Dieta i jadłospisy - Beata Cieślowska - 30 %

Choroba refluksowa przełyku Dieta i jadłospisy

Czy wiesz, że 90% osób z chorobą refluksową przełyku, po zmodyfikowaniu diety, przestaje odczuwać dolegliwości?Autorzy poradnika wierzą, że Ty także jesteś w tej grupie i w prost...
25,83 zł 37,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia lipidowe - Aleksandra Cichocka - 16 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Diety niskoenergetyczne - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Diety niskoenergetyczne

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, ka...
47,40 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego - Jan Dzieniszewski - 16 %

Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego

Seria: LEKARZ RADZI
Zespół jelita nadwrażliwego jest zaburzeniem czynnościowym prawidłowej pracy jelit. Statystyki mówią , że ok. 20-30% populacji ludzi dorosłych cierpi na to schorzenie, około zaś 50% wszystkich pacj...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne - Winczewska Bożena - 25 %

Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne

Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępow...
31,48 zł 41,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze - Hanna Kunachowicz - 16 %

Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze

Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze.

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu dane...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Vademecum żywienia człowieka - Marcin Jabłoński - 27 %

Vademecum żywienia człowieka

Wydawca: Medyk
Przedmowa„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści...
21,96 zł 30,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dna moczanowa Poradnik dla pacjenta - Konrad Kokurewicz - 30 %

Dna moczanowa Poradnik dla pacjenta

Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta, wyd. drugie to praktyczne kompendium wiedzy o dnie moczanowej, którego autorem jest lekarz specjalista medycyny rodzinnej.W pierwszej części...
30,28 zł 43,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kultura, ciało, (nie)jedzenie Terapia - Barbara Józefik - 16 %

Kultura, ciało, (nie)jedzenie Terapia

perspektywa narracyjno-konstrukcjonistyczna w zaburzeniach odżywiania

Jest więc zasługą autorki, że przedstawia Czytelnikom pracę nie tylko nowoczesną i erudycyjną, lecz także taką, która opisuje zjawisko zaburzeń jedzenia wielowymiarowo, czy – by odwoła...
34,34 zł 40,95 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 560 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20