0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 11 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Wydawca: PZWL
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klini...
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Ewa Stefańska

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Redaktor: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wi...
134,10 zł 149,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut

Interakcje leków z żywnością

Wydawca: PZWL
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ic...
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Współczesna dietoterapia

Współczesna dietoterapia

Wydawca: PZWL
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśr&oac...
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Redaktor: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, st...
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nutrigenomika - Agata Chmurzyńska

Nutrigenomika

eBook (epub, mobi)
125,10 zł 139,00 zł
Do koszyka
Nutrigenomika - Agata Chmurzyńska

Nutrigenomika

Wydawca: PZWL
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony ...
125,10 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redaktor: Ewa Stachowska
Wydawca: PZWL
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak zn...
147,60 zł 164,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera

Zaburzenia odżywiania

eBook (epub, mobi)
120,60 zł 134,00 zł
Do koszyka
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera

Zaburzenia odżywiania

Wydawca: PZWL
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i pozwala zrozumieć patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.Opisane zostały klasyfikacja i kryt...
120,60 zł 134,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka. Kompendium

Dietetyka. Kompendium

eBook (epub, mobi)
138,60 zł 154,00 zł
Do koszyka
Dietetyka. Kompendium

Dietetyka. Kompendium

Redaktor: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwrac...
138,60 zł 154,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Fizjologia żywienia

Fizjologia żywienia

eBook (epub, mobi)
120,60 zł 134,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia

Fizjologia żywienia

Redaktor: Hanna Krauss
Wydawca: PZWL
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
120,60 zł 134,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietoterapia - Dariusz Włodarek

Dietoterapia

Wydawca: PZWL
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.W książce uwzględniono aktualny stan wiedz...
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 11 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20