0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Toruń, 2013

  • Autor: Anna Filipiak-Szok, Edward Szłyk, Marcin Cichosz, Marzanna Kurzawa

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Chemia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-231-2940-0
  • Liczba stron: 182
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wstęp / 7

Część I
ANALIZA CHEMICZNA
Przepisy BHP / 11
Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej / 13
Przygotowanie i mianowanie roztworów / 15
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych / 23
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową / 27
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych / 31
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych / 39
Ćwiczenie nr 5
Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych / 45
Ćwiczenie nr 6
Oznaczanie witaminy e w żywności / 51
Ćwiczenie nr 7
Oznaczanie witaminy c w żywności / 57
Ćwiczenie nr 8
Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności / 63
Ćwiczenie nr 9
Oznaczanie barwników w żywności / 67
Ćwiczenie nr 10
Analiza produktów zbożowych / 77
Ćwiczenie nr 11
Analiza przetworów owocowo-warzywnych / 87
Ćwiczenie nr 12
Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności / 97
Ćwiczenie nr 13
Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach / 101
Ćwiczenie nr 14
Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach / 107
Ćwiczenie nr 15
Oznaczanie ß-karotenu w marchwi / 113
Ćwiczenie nr 16
Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych / 117
Literatura / 121

Część II
ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym / 125
Podstawowe informacje / 129
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości / 143
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym / 149
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach / 157
Ćwiczenie nr 4	
Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych / 165
Literatura / 179
Noty o autorach / 181

Inni Klienci oglądali również

102,60 zł 114,00 zł
Do koszyka

Choroby zatok przynosowych

Książka bardzo przydatna dla lekarzy rodzinnych, internistów i otorynolaryngologów w codziennej praktyce z uwagi na dużą zapadalność na choroby zatok przynosowych w naszym kraju . Odrębności etiologiczne i kliniczne wskazują, że nie...
15,03 zł 16,70 zł
Do koszyka

Laboratoryjne badania gruntów i gleb (wydanie 2)

Drugie wydanie popularnego podręcznika dla studentów geologii zawiera: - teoretyczne podstawy badań gruntów budowlanych oraz gleb; - opis aparatury laboratoryjnej; - opis przeprowadzania pomiarów i badań laborator...
44,91 zł 49,90 zł
Do koszyka

Wizerunek kobiety w mediach. Analiza porównawcza tematyki poświęconej kobietom w prasie polskiej i niemieckiej u schyłku pierwszej dekady XXI wieku

Kobieto - jaka naprawdę jesteś? W pracy przeanalizowano medialny obraz kobiety na polskich i niemieckich stronach internetowych oraz w prasie drukowanej. Oglądowi poddano teksty zarówno traktujące o kobietach, jak i adresowane do kobiet, stąd te...
88,83 zł 98,70 zł
Do koszyka

Język R dla każdego: zaawansowane analizy i grafika statystyczna

Obliczenia statystyczne dla programistów, naukowców, analityków, użytkowników Excela i innychPrzy użyciu języka R możesz budować skuteczne modele statystyczne i znaleźć odpowiedzi na wiele spośród najtrudniejszy...
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka

Położnictwo - ćwiczenia. Podręcznik dla studentów medycyny

Trzecie uaktualnione i unowocześnione wydanie znanego i cenionego podręcznika dla studentów medycyny, położnych i uczących się zawodu lekarzy. Książka od kilkunastu lat stanowi podstawową pomoc w zdobywaniu wiedzy praktycznej z prowadzenia porod...
10,21 zł 11,34 zł
Do koszyka

Analiza ruchu turystycznego w Grecji

Tereny Grecji są regionami jedynymi z najatrakcyjniejszych w turystyce wypoczynkowej Europy. World Tourism Organization podaje, że co roku kraj odwiedza 16 mln turystów. Zarazem turystyka odgrywa bardzo dużą rolę w gospodarce. Dla licznych obsza...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!