0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

(eBook)
5.00  (2 oceny)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2018

  • Redakcja naukowa: Anatol Panasiuk

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 169,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 109,85 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

152,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płciowym i pokarmowym. Koegzystencja drobnoustrojów z człowiekiem modyfikuje jego metabolizm, odporność, a także wpływa na predys¬pozycje występowania różnych chorób. Znaczna większość drobnoustrojów nie jest w stanie pokonać bariery odporności, jednak części udaje się wniknąć do organizmu. Najbardziej różnorodny jest mikrobiom przewodu pokarmowego. Występuje w nim ponad 1000 gatunków bakterii oraz wiele gatunków archeonów, wirusów, grzybów, a nawet pasożytów. Są wśród nich drobnoustroje niechorobotwórcze, ale też i takie, które wywołują uszkodzenie oraz choroby jelit. U zdrowego człowieka mikrobiom je¬litowy pozostaje w równowadze i uczestniczy w wielu ważnych procesach życiowych, jak trawienie, przyswajanie związków odżywczych, jest też źródłem witamin oraz substancji, które chronią organizm przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwór¬czych.
To obszerne opracowanie, przygotowane przez wybitnych polskich specjalistów. W sposób przejrzysty i praktyczny dostarczające dużą dawkę aktualnej wiedzy zawierające informacje z pogranicza fizjologii, chorób zakaźnych, mikrobiologii oraz gastroenterologii, pediatrii, geriatrii, intensywnej terapii, dietetyki czy medycyny podróży.
Z pewnością stanie się praktycznym przewodnikiem w procesie diagnozowania i podejmowania decyzji terapeutycznych w praktyce klinicznej.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Choroby wewnętrzne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Medycyna rodzinna
  • Redakcja: Anatol Panasiuk
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5635-8
  • ISBN druku: 978-83-200-5545-0
  • Liczba stron: 485
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
ROZDZIAŁ 1 1
Fizjologiczne mechanizmy motoryki i wydzielania żołądka i jelit Tomasz Brzozowski   1
1.1. Wprowadzenie   1
1.2. Neurogenna i endokrynna regulacja przyjmowania pokarmu   2
1.3. Aktywność mioelektryczna i motoryczna żołądka   3
1.4. Wydzielanie żołądkowe i jego nerwowo-hormonalna kontrola   5
1.5. Regulacja wydzielania żołądkowego   8
1.6. Aktywność elektryczna, czynności motoryczne i wydzielnicze jelit   11
Piśmiennictwo   13
ROZDZIAŁ 2 15
Mikrobiota jelitowa Anatol Panasiuk   15
2.1. Mikrobiota przewodu pokarmowego   16
2.2. Rola mikrobioty jelitowej w procesach fizjologicznych   20
2.3. Badania mikrobioty jelitowej   22
2.4. Dysbioza   23
2.5. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego   25
	2.5.1. Diagnostyka   27
	2.5.2. Objawy   28
	2.5.3. Leczenie   29
	2.5.4. Dieta   29
	2.5.5. Modulacja mikrobioty – antybiotykoterapia   30
2.6. Mikrobiota jelitowa z zespół jelita nadwrażliwego   31
	2.6.1. Leczenie   32
2.7. Mikrobiota w zaburzeniach metabolicznych (otyłość/cukrzyca)   32
2.8. Mikrobiota w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby   33
	2.8.1. Mechanizmy uczestniczące w oddziaływaniu mikrobioty na NAFLD   34
	2.8.2. Modyfikacje mikrobioty w NAFLD   36
2.9. Mikrobiota w nieswoistych chorobach zapalnych jelit   36
2.10. Mikrobiota a rak jelita grubego   37
Piśmiennictwo   38
ROZDZIAŁ 3 41
Diagnostyka mikrobiologiczna infekcji przewodu pokarmowego Dominika Ojdana, Piotr Wieczorek, Elżbieta Tryniszewska   41
3.1. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych infekcji bakteryjnych przewodu pokarmowego   41
	3.1.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań bakteriologicznych   41
	3.1.2. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach tlenowych   43
	3.1.3. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach mikroaerofilnych   49
	3.1.4. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach bezwzględnie beztlenowych   50
3.2. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych infekcji wirusowych przewodu pokarmowego   55
	3.2.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań wirusologicznych   56
	3.2.2. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego rotawirusami   56
	3.2.3. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego adenowirusami   57
	3.2.4. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego astrowirusami   57
	3.2.5. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego norowirusami   57
3.3. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych parazytoz przewodu pokarmowego   58
	3.3.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań parazytologicznych   58
	3.3.2. Diagnostyka mikrobiologiczna giardiozy   58
	3.3.3. Diagnostyka mikrobiologiczna pełzakowicy   61
	3.3.4. Diagnostyka mikrobiologiczna kryptosporydiozy   63
	3.3.5. Diagnostyka mikrobiologiczna tasiemczyc   64
	3.3.6. Diagnostyka mikrobiologiczna fascjolozy   64
	3.3.7. Diagnostyka mikrobiologiczna owsicy   64
	3.3.8. Diagnostyka mikrobiologiczna glistnicy   64
	3.3.9. Diagnostyka mikrobiologiczna włosogłówczycy   65
	3.3.10. Diagnostyka mikrobiologiczna węgorczycy   65
	3.3.11. Diagnostyka mikrobiologiczna choroby tęgoryjcowej   65
Piśmiennictwo   65
ROZDZIAŁ 4 67
Choroby infekcyjne jamy ustnej Małgorzata Pietruska   67
4.1. Choroby dziąseł   69
	4.1.1. Choroby dziąseł wywołane przez płytkę nazębną   69
	4.1.2. Choroby dziąseł niewywołane przez płytkę nazębną   72
4.2. Przewlekłe zapalenie przyzębia   80
4.3. Agresywne zapalenie przyzębia   81
4.4. Zapalenie przyzębia jako objaw chorób ogólnych   85
4.5. Martwicze choroby przyzębia   86
Piśmiennictwo   87
ROZDZIAŁ 5 89
Choroba infekcyjna żołądka – Helicobacter pylori Andrzej Dąbrowski   89
5.1. Opis patogenu   89
5.2. Epidemiologia i sposoby zakażenia   89
5.3. Diagnostyka   92
	5.3.1. Wskazania do diagnostyki i leczenia zakażenia H. pylori   92
	5.3.2. Metody diagnostyki zakażenia H. pylori   93
5.4. Objawy zakażenia   94
5.5. Leczenie zakażenia H. pylori   94
	5.5.1. Terapia eradykacyjna pierwszego rzutu   95
	5.5.2. Terapia eradykacyjna drugiego rzutu   96
	5.5.3. Terapia eradykacyjna trzeciego rzutu   97
	5.5.4. Rola probiotyków w eradykacji H. pylori   97
	5.5.5. Monitorowanie pacjentów po leczeniu zakażenia H. pylori  97
5.6. Profilaktyka   98
Piśmiennictwo   98
ROZDZIAŁ 6 99
Infekcje wirusowe przewodu pokarmowego Michał Kukla   99
6.1. Adenowirusy   102
	6.1.1. Budowa   102
	6.1.2. Patogeneza   102
	6.1.3. Epidemiologia, sposoby zakażenia, okres wylęgania   102
	6.1.4. Diagnostyka   103
	6.1.5. Objawy   103
	6.1.6. Leczenie i profilaktyka   104
6.2. Rotawirusy   104
	6.2.1. Budowa   104
	6.2.2. Patogeneza   105
	6.2.3. Epidemiologia, drogi zakażenia, okres wylęgania   105
	6.2.4. Diagnostyka   106
	6.2.5. Objawy   106
	6.2.6. Następstwa zakażenia   106
	6.2.7. Leczenie i profilaktyka   107
6.3. Enterowirusy i parechowirusy   109
	6.3.1. Budowa   109
	6.3.2. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres inkubacji   109
	6.3.3. Diagnostyka i objawy   110
	6.3.4. Leczenie i profilaktyka   110
6.4. Echowirusy   111
	6.4.1. Budowa   111
	6.4.2. Patogeneza   111
	6.4.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia   111
	6.4.4. Diagnostyka   112
	6.4.5. Objawy   112
	6.4.6. Leczenie i profilaktyka   112
6.5. Wirusy Norwalk   112
	6.5.1. Budowa   112
	6.5.2. Epidemiologia. Patogeneza. Okres wylęgania   113
	6.5.3. Objawy   114
	6.5.4. Diagnostyka   114
	6.5.5. Leczenie i zapobieganie   115
6.6. Astrowirusy   116
	6.6.1. Budowa   116
	6.6.2. Epidemiologia. Patogeneza. Okres wylęgania   116
	6.6.3. Objawy   116
	6.6.4. Diagnostyka   116
	6.6.5. Leczenie i zapobieganie   117
6.7. Wirus opryszczki zwykłej   117
	6.7.1. Budowa   117
	6.7.2. Patogeneza   117
	6.7.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres inkubacji   118
6.8. Wirus cytomegalii   121
	6.8.1. Budowa   121
	6.8.2. Patogeneza   121
	6.8.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres wylęgania   122
	6.8.4. Objawy   122
	6.8.5. Rozpoznanie   123
	6.8.6. Leczenie   123
6.9. Wirus ospy wietrznej/półpaśca   124
6.9.1. Leczenie i profilaktyka   124
6.10. Wirus Epsteina-Barr (EBV)   124
	6.10.1. Epidemiologia. Patogeneza. Okres inkubacji   125
	6.10.2. Objawy   125
	6.10.3. Rozpoznanie   125
	6.10.4. Leczenie   125
Piśmiennictwo   125
ROZDZIAŁ 7 127
Infekcje bakteryjne jelit Alicja Wiercińska-Drapało   127
7.1. Zatrucia pokarmowe   127
	7.1.1. Staphylococcus aureus   127
	7.1.2. Bacillus cereus   129
	7.1.3. Clostridium botulinum   130
	7.1.4. Clostridium perfringens   132
7.2. Bakteryjne zapalenie jelit   134
	7.2.1. Listeria monocytogenes   134
	7.2.2. Vibrio cholerae   135
	7.2.3. Escherichia coli   137
	7.2.4. Salmonella typhi   140
	7.2.5. Salmonella species (inne niż S. typhi)   142
	7.2.6. Yersinia   144
	7.2.7. Campylobacter jejuni   146
	7.2.8. Czerwonka bakteryjna – Shigellosis   147
7.3. Podsumowanie   149
Piśmiennictwo   150
ROZDZIAŁ 8 151
Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego Katarzyna Sikorska   151
8.1. Wprowadzenie   151
8.2. Pełzakowica   151
	8.2.1. Etiologia   151
	8.2.2. Epidemiologia   152
	8.2.3. Obraz kliniczny   152
	8.2.4. Diagnostyka   153
	8.2.5. Leczenie   153
8.3. Giardioza   154
	8.3.1. Etiologia   154
	8.3.2. Epidemiologia   154
	8.3.3. Obraz kliniczny   155
	8.3.4. Diagnostyka   155
	8.3.5. Leczenie   156
8.4. Kryptosporydioza   156
	8.4.1. Etiologia   156
	8.4.2. Epidemiologia   157
	8.4.3. Obraz kliniczny   157
	8.4.4. Diagnostyka   158
	8.4.5. Leczenie   158
8.5. Blastocystoza   158
	8.5.1. Etiologia   158
	8.5.2. Epidemiologia   159
	8.5.3. Obraz kliniczny   159
	8.5.4. Diagnostyka   159
	8.5.5. Leczenie   160
8.6. Toksokaroza   160
	8.6.1. Etiologia   160
	8.6.2. Epidemiologia   161
	8.6.3. Obraz kliniczny   161
	8.6.4. Diagnostyka   161
	8.6.5. Leczenie   162
8.7. Glistnica (askarioza)   162
	8.7.1. Etiologia   162
	8.7.2. Epidemiologia   163
	8.7.3. Obraz kliniczny   163
	8.7.4. Diagnostyka   164
	8.7.5. Leczenie   164
8.8. Owsica   165
	8.8.1. Etiologia   165
	8.8.2. Epidemiologia   165
	8.8.3. Obraz kliniczny   165
	8.8.4. Diagnostyka   166
	8.8.5. Leczenie   166
8.9. Włosogłówczyca (trichurioza)   166
	8.9.1. Etiologia   166
	8.9.2. Epidemiologia   167
	8.9.3. Obraz kliniczny   167
	8.9.4. Diagnostyka   167
	8.9.5. Leczenie   168
8.10. Węgorczyca (strongyloidoza)   168
	8.10.1. Etiologia   168
	8.10.2. Epidemiologia   168
	8.10.3. Obraz kliniczny   169
	8.10.4. Diagnostyka   169
	8.10.5. Leczenie   170
8.11. Tęgoryjczyca   170
	8.11.1. Etiologia   170
	8.11.2. Epidemiologia   171
	8.11.3. Obraz kliniczny   171
	8.11.4. Diagnostyka   171
	8.11.5. Leczenie   171
8.12. Anisakioza/anisakidioza   172
	8.12.1. Etiologia   172
	8.12.2. Epidemiologia   172
	8.12.3. Obraz kliniczny   172
	8.12.4. Diagnostyka   173
	8.12.5. Leczenie   173
8.13. Tasiemczyce jelitowe   173
	8.13.1. Etiologia   173
	8.13.2. Epidemiologia   175
	8.13.3. Obraz kliniczny   176
	8.13.4. Diagnostyka   176
	8.13.5. Leczenie   177
8.14. Włośnica  177
	8.14.1. Etiologia   177
	8.14.2. Epidemiologia   178
	8.14.3. Obraz kliniczny   178
	8.14.4. Diagnostyka   179
	8.14.5. Leczenie   180
Piśmiennictwo   180
ROZDZIAŁ 9 183
Grzybice przewodu pokarmowego Bożena Panasiuk   183
9.1. Opis patogenu   183
9.2. Patogeneza kandydoz   184
9.3. Sposoby zakażenia   185
9.4. Diagnostyka   185
9.5. Objawy zakażenia   187
	9.5.1. Grzybica jamy ustnej   187
	9.5.2. Grzybica przełyku   188
	9.5.3. Grzybica żołądka   188
	9.5.4. Grzybica jelit   188
	9.5.5. Inwazyjna kandydoza układu pokarmowego   189
9.6. Leczenie   190
	9.6.1. Leczenie profilaktyczne  192
	9.6.2. Leczenie empiryczne   192
	9.6.3. Leczenie wyprzedzające   193
	9.6.4. Leczenie celowane   193
	9.6.5. Leczenie kandydozy jamy ustnej   193
	9.6.6. Leczenie kandydozy przełyku   194
	9.6.7. Leczenie kandydemii chorych bez neutropenii   194
	9.6.8. Leczenie kandydemii u chorych z neutropenią   194
	9.6.9. Leczenie kandydozy narządowej u chorych bez neutropenii  194
	9.6.10. Leczenie kandydozy narządowej chorych z neutropenią   195
9.7. Oporność   195
Piśmiennictwo   196
ROZDZIAŁ 10 199
Infekcje przewodu pokarmowego u pacjentów z nieswoistymi zapalnymi chorobami jelit Grażyna Rydzewska   199
10.1. Infekcje oportunistyczne   199
10.2. Infekcje pasożytnicze i grzybicze   200
	10.2.1. Kandydoza   201
10.3. Infekcje bakteryjne   201
10.4. Sytuacje szczególne   206
	10.4.1. Pacjenci często podróżujący do krajów rozwijających się   206
	10.4.2. Biegunka podróżnych   207
	10.4.3. Postępowanie w przypadku powracających podróżnych z NChZJ   207
10.5. Inne infekcje   208
	10.5.1. Infekcja CMV   208
	10.5.2. Jersinioza   210
	10.5.3. Giardiaza   211
10.6. Podsumowanie   212
Piśmiennictwo   213
ROZDZIAŁ 11 215
Choroby infekcyjne dróg żółciowych Ewa Wunsch, Piotr Milkiewicz   215
11.1. Ostre zapalenie dróg żółciowych   215
	11.1.1. Przyczyny   215
	11.1.2. Epidemiologia   216
	11.1.3. Patogeneza   216
	11.1.4. Czynniki etiologiczne   216
	11.1.5. Objawy kliniczne   217
	11.1.6. Badania laboratoryjne   217
	11.1.7. Badania obrazowe   217
	11.1.8. Badania mikrobiologiczne   219
	11.1.9. Rozpoznanie   219
	11.1.10. Ocena ciężkości choroby   220
	11.1.11. Rozpoznanie różnicowe   221
	11.1.12. Leczenie   221
	11.1.13. Powikłania   223
	11.1.14. Sytuacje szczególne  223
11.2. Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego   224
	11.2.1. Przyczyny   224
	11.2.2. Epidemiologia   224
	11.2.3. Patogeneza   225
	11.2.4. Czynniki etiologiczne   225
	11.2.5. Objawy kliniczne   225
	11.2.6. Badania laboratoryjne   226
	11.2.7. Badania obrazowe   226
	11.2.8. Badania mikrobiologiczne   227
	11.2.9. Rozpoznanie   227
	11.2.10. Ocena ciężkości choroby   227
	11.2.11. Rozpoznanie różnicowe   228
	11.2.12. Leczenie   228
	11.2.13. Powikłania   229
	11.2.14. Rokowanie   229
Piśmiennictwo   229
ROZDZIAŁ 12 231
Infekcje przewodu pokarmowego u chorych z obniżoną odpornością Alicja Wiercińska-Drapało, Magdalena Suchacz   231
12.1. Czynniki etiologiczne infekcji przewodu pokarmowego u osób z upośledzeniem odporności   231
	12.1.1. Bakterie   231
	12.1.2. Wirusy   232
	12.1.3. Grzyby   233
	12.1.4. Pasożyty   234
12.2. Diagnostyka   236
12.3. Leczenie   238
	12.3.1. Zakażenia bakteryjne   238
	12.3.2. Zakażenia wirusowe   239
	12.3.3. Zakażenia grzybicze   239
	12.3.4. Zarażenia pasożytnicze   242
12.4. Podsumowanie   243
Piśmiennictwo   243
ROZDZIAŁ 13 245
Infekcje przewodu pokarmowego w przewlekłych chorobach wątroby. Oś jelito–wątroba–mózg Jacek Juszczyk   245
13.1. Mikrobiom jelitowy w marskości wątroby   247
13.2. Zakażenia bakteryjne w marskości wątroby  248
	13.2.1. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego   249
	13.2.2. Samoistne zapalenie otrzewnej   249
	13.2.3. Encefalopatia wątrobowa   252
13.3. Ryfaksymina w kontekście patogenezy zakażeń bakteryjnych w marskości wątroby   253
13.4. Podsumowanie   255
Piśmiennictwo   256
ROZDZIAŁ 14 259
Infekcje przewodu pokarmowego u osób starszych Natalia Kilisińska-Sołowianowicz, Barbara Bień   259
14.1. Proces fizjologicznego starzenia a funkcje przewodu pokarmowego  260
	14.1.1. Żołądek   261
	14.1.2. Jelito cienkie   261
	14.1.3. Jelito grube   261
	14.1.4. Apetyt   262
	14.1.5. Odporność pochodzenia jelitowego   262
	14.1.6. Wpływ starzenia na mikroflorę jelitową   263
	14.1.7. Prezentacja choroby infekcyjnej u osoby starszej   264
14.2. Wybrane infekcyjne choroby jelit   264
	14.2.1. Wirusowe infekcje jelitowe   265
	14.2.2. Bakteryjne infekcje jelitowe   268
	14.2.3. Drożdżyca przewodu pokarmowego   275
	14.2.4. Giardioza   276
	14.2.5. Odrębności leczenia infekcji jelitowych u pacjentów geriatrycznych   277
14.3. Podsumowanie   279
Piśmiennictwo   279
ROZDZIAŁ 15 281
Infekcje jelitowe u dzieci Elżbieta Ołdak   281
15.1. Wprowadzenie, definicje   281
15.2. Czynniki przyczynowe i epidemiologia ostrej biegunki u dzieci   281
	15.2.1. Rotawirusy   283
	15.2.2. Norowirusy   283
	15.2.3. Adenowirusy   285
	15.2.4. Astrowirusy i inne wirusy jelitowe   286
	15.2.5. Enteropatogeny bakteryjne   287
15.3. Obraz kliniczny ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci   293
15.4. Powikłania ostrej biegunki/nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci   294
15.5. Kliniczna ocena stopnia odwodnienia u dzieci i postępowanie   294
15.6. Leczenie farmakologiczne  296
	15.6.1. Antybiotyki w leczeniu biegunki bakteryjnej   296
	15.6.2. Leki przeciwwymiotne   297
	15.6.3. Adsorbenty, probiotyki, prebiotyki   297
	15.6.4. Inne leki   297
15.7. Leczenie żywieniowe   298
Piśmiennictwo   298
ROZDZIAŁ 16 301
Infekcje przewodu pokarmowego u osób podróżujących – biegunki podróżnych Piotr Kajfasz   301
16.1. Definicja   301
16.2. Ogólna charakterystyka   301
16.3. Epidemiologia   302
16.4. Etiologia biegunek podróżnych   303
16.5. Symptomatologia   303
16.6. Konsekwencje biegunki podróżnych   304
16.7. Diagnostyka   305
16.8. Leczenie   305
16.9. Antyseptyki jelitowe   306
16.10. Antybiotykoterapia   306
16.11. Postępowanie w przypadku biegunki podróżnych wywołanej przez pierwotniaki   307
16.12. Loperamid   308
16.13. Probiotyki   308
16.14. Praktyczne uwagi dotyczące leczenia biegunek podróżnych   308
16.15. Zakażenie przecinkowcami cholery pod postacią biegunki podróżnych ...  309
16.16. Zapobieganie   310
16.17. Uzdatnianie wody jako jedna z metod zapobiegania biegunce podróżnych   311
Piśmiennictwo   312
ROZDZIAŁ 17 315
Poantybiotykowe powikłania, infekcje Clostridium difficile Gajane Martirosian   315
17.1. Przegląd historyczny   315
17.2. Czynnik etiologiczny CDI   316
17.3. Sporulacja C. difficile   318
17.4. Czynniki ryzyka zakażeń C. difficile   320
17.5. Odporność w zakażeniach C. difficile   321
	17.5.1. Kolonizacja   321
	17.5.2. Odporność naturalna indukowana przez C. diffiicle   323
	17.5.3. Białka warstwy S i odporność naturalna   325
	17.5.4. Monomer flageliny C. difficile to PAMP wykrywany przez TLR-5   325
	17.5.5. Odporność nabyta   326
17.6. Diagnostyka CDI   327
17.7. Obraz kliniczny CDI   328
17.8. Nawroty choroby   330
17.9. Leczenie i profilaktyka CDI   331
	17.9.1. Odstawienie antybiotyku   331
	17.9.2. Odstawienie inhibitorów pompy protonowej   331
	17.9.3. Stosowanie leków zwalniających motorykę jelit   332
	17.9.4. Wankomycyna i metronidazol   332
	17.9.5. Leczenie nawrotów CDI   335
	17.9.6. Inne leki   337
17.10. Leczenie chirurgiczne   339
Piśmiennictwo   339
ROZDZIAŁ 18 341
Wielolekooporne bakterie przewodu pokarmowego jako czynniki etiologiczne zakażeń szpitalnych Paweł Sacha, Anna Sieńko, Piotr Majewski, Elżbieta Tryniszewska   341
18.1. Escherichia coli   341
	18.1.1. Charakterystyka i chorobotwórczość   341
	18.1.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń   345
	18.1.3. Epidemiologia   347
18.2. Klebsiella pneumoniae   348
	18.2.1. Charakterystyka i chorobotwórczość   348
	18.2.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń   351
	18.2.3. Epidemiologia zakażeń   353
18.3. Enterococcus spp  355
	18.3.1. Charakterystyka i chorobotwórczość   355
	18.3.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń   357
	18.3.3. Epidemiologia zakażeń   359
Piśmiennictwo   360
ROZDZIAŁ 19 363
Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego w badaniach endoskopowych Edyta Zagórowicz, Anna Chaber-Ciopińska, Jacek Pachlewski, Andrzej Mróz, Jarosław Reguła   363
19.1. Rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego   363
19.2. Gruźlica przewodu pokarmowego   365
19.3. Yersinia enterocolitica   367
19.4. Campylobacter jejuni   367
19.5. Salmonelloza   367
19.6. Kandydoza przewodu pokarmowego   368
19.7. Zapalenie pełzakowe jelita grubego   369
19.8. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem opryszczki  370
19.9. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem cytomegalii  370
19.10. Zmiany w przewodzie pokarmowym występujące w zakażeniu wirusem mononukleozy zakaźnej   373
19.11. Enteropatia w przebiegu zakażenia HIV   373
Piśmiennictwo   374
ROZDZIAŁ 20 375
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki Hanna Szajewska   375
20.1. Probiotyki   375
	20.1.1. Definicja   375
	20.1.2. Szczepozależność   375
	20.1.3. Mechanizm działania   376
	20.1.4. Postaci probiotyków   376
	20.1.5. Znaczenie dawki   377
	20.1.6. Jakość preparatów probiotycznych   377
	20.1.7. Skuteczność kliniczna probiotyków  377
	20.1.8. Leczenie ostrej biegunki infekcyjnej   377
	20.1.9. Zapobieganie biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków   379
	20.1.10. Biegunka spowodowana zakażeniem Clostridium difficile   379
	20.1.11. Zapobieganie biegunce podróżnych   379
	20.1.12. Martwicze zapalenie jelit   379
	20.1.13. Zakażenie Helicobacter pylori   380
	20.1.14. Zespół jelita nadwrażliwego   380
	20.1.15. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego   380
	20.1.16. Choroba Leśniowskiego-Crohna   381
	20.1.17. Przewlekłe zaparcie   381
	20.1.18. Ostre zapalenie trzustki   381
	20.1.19. Otyłość   381
	20.1.20. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby   381
	20.1.21. Inne zastosowania probiotyków   382
20.2. Prebiotyki   382
	20.2.1. Definicja   382
	20.2.2. Cechy prebiotyków   382
	20.2.3. Przykłady prebiotyków   382
	20.2.4. Zastosowanie prebiotyków   383
20.3. Synbiotyki   384
	20.3.1. Definicja   384
	20.3.2. Zastosowanie synbiotyków   384
20.4. Bezpieczeństwo probiotyków i prebiotyków   385
20.5. Inne metody modyfikacji mikrobioty jelitowej  385
	20.5.1. Antybiotyki, które nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego   385
	20.5.2. Postbiotyki   386
	20.5.3. Transfer mikrobioty przewodu pokarmowego   386
Piśmiennictwo   386
ROZDZIAŁ 21 389
Antybiotykoterapia zakażeń przewodu pokarmowego Katarzyna Dzierżanowska-Fangrat   389
Piśmiennictwo   399
ROZDZIAŁ 22 401
Ostre stany w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego Andrzej Siemiątkowski, Urszula Wereszczyńska-Siemiątkowska   401
22.1. Sepsa  .  401
	22.1.1. Definicje   401
	22.1.2. Epidemiologia   402
	22.1.3. Etiologia i patogeneza   402
	22.1.4. Obraz kliniczny   405
	22.1.5. Postępowanie diagnostyczne   405
	22.1.6. Rozpoznanie sepsy i wstrząsu septycznego   408
	22.1.7. Leczenie   408
	22.1.8. Rokowania   413
22.2. Zespół ciasnoty wewnątrzbrzusznej   414
	22.2.1. Definicje   414
	22.2.2. Etiologia i patogeneza   415
	22.2.3. Obraz kliniczny   416
	22.2.4. Leczenie   417
	22.2.5. Rokowanie   418
22.3. Ostre krwawienie z przewodu pokarmowego   419
	22.3.1. Definicje   419
22.4. Wstrząs krwotoczny   419
	22.4.1. Obraz kliniczny   420
	22.4.2. Leczenie   421
22.5. Ostre krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego   423
	22.5.1. Epidemiologia   423
	22.5.2. Obraz kliniczny   423
	22.5.3. Postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne   424
	22.5.4. Leczenie   427
22.6. Ostre krwawienie z dolnego i środkowego odcinka przewodu pokarmowego (DiŚOPP)   429
	22.6.1. Epidemiologia   429
	22.6.2. Obraz kliniczny   430
	22.6.3. Postępowanie w ostrym krwawieniu z DiŚOPP   431
	22.6.4. Diagnostyka ostrych krwawień z DiŚOPP   432
Piśmiennictwo   435
ROZDZIAŁ 23 437
Transfer mikrobioty jelitowej Paweł Grzesiowski   437
23.1. Wprowadzenie   437
23.2. Perspektywa historyczna przeszczepu mikrobioty   438
23.3. Przeszczepy mikrobioty w Polsce   439
23.4. Patofizjologia przeszczepu mikrobioty   440
23.5. Kwalifikacja i przygotowanie dawców   441
23.6. Przygotowanie preparatu mikrobioty jelitowej   442
23.7. Kwalifikacja i przygotowanie biorców   444
23.8. Wykonanie przeszczepu mikrobioty   444
23.9. Postępowanie dietetyczne przed przeszczepem mikrobioty i po przeszczepie   445
23.10. Podsumowanie   445
Piśmiennictwo   446
ROZDZIAŁ 24 449
Leczenie dietetyczne w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego Lucyna Ostrowska   449
24.1. Wprowadzenie   449
24.2. Żywienie w chorobach infekcyjnych jamy ustnej i przełyku   450
24.3. Żywienie w chorobach infekcyjnych żołądka i dwunastnicy   452
24.4. Żywienie w chorobach infekcyjnych wątroby i dróg żółciowych   455
24.5. Żywienie w chorobach infekcyjnych i pasożytniczych przewodu pokarmowego   459
24.6. Żywienie w infekcjach jelitowych w nieswoistych zapaleniach jelit (choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)   461
24.7. Żywienie w grzybicy przewodu pokarmowego   467
24.8. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób z obniżoną odpornością   468
24.9. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób starszych   472
Piśmiennictwo   476
Skorowidz   479

Anatol Panasiuk

Prof. dr hab. n. med.; Absolwent Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, profesor w Klinice Chorób Zakaźnych i Hepatologii, posiada specjalizacje z zakresu: zdrowia publicznego, chorób zakaźnych, medycyny morskiej i tropikalnej, chorób wewnętrznych, patomorfologii oraz umiejętność z zakresu hepatologii. Tytuł profesora uzyskał w 2009 roku. Jest redaktorem naukowym monografii pt. Encefalopatia wątrobowa wydanej przez PZWL (2016) oraz współautorem książek naukowych i popularno-naukowych (Medycyna rodzinna, Choroby zakaźne i pasożytnicze, Zagrożenia oportunistyczne, Zakażenia. Obraz kliniczny, rozpoznanie i leczenie, Oportunistyczne zagrożenia osób żyjących z HIV/AIDS, Rośliny trujące, zwierzęta jadowite, Choroby przenoszone przez kleszcze). Jest autorem wielu prac naukowych, promotorem prac doktorskich.
Członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Epidemiologicznego i Lekarzy Chorób Zakaźnych oraz członek Polskiego Towarzystwa Hepatologicznego, Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych, European Association Study of Liver Diseases.
Jest osobą bardzo aktywnie zaangażowaną w działania społeczne na rzecz środowisk lekarskich, oświatowych (nagrodzony Złotą Odznaką przez Społeczne Towarzystwo Oświatowe w 2017 roku) oraz działa w fundacjach charytatywnych.
Nagradzany wielokrotnie za osiągnięcia naukowe i dydaktyczne Nagrodą JM Rektora UM w Białymstoku, Ministra Zdrowia.
Za całokształt pracy zawodowej i społecznej został w 2015 roku nagrodzony przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi.

Inni Klienci oglądali również

102,60 zł 114,00 zł
Do koszyka

Choroby zatok przynosowych

Książka bardzo przydatna dla lekarzy rodzinnych, internistów i otorynolaryngologów w codziennej praktyce z uwagi na dużą zapadalność na choroby zatok przynosowych w naszym kraju . Odrębności etiologiczne i kliniczne wskazują, że nie...
22,41 zł 24,90 zł
Do koszyka

Die blaue Hand

Die junge Eunice Weldon nimmt eine Stellung als Sekretärin der reichen Mrs. Groat an und zieht in deren Haus ein. Zurück bleibt eine Karte mit einem blauen Handabdruck und einer geheimnisvollen Warnung: „Jemand, der Dich liebt, bittet D...
143,10 zł 159,00 zł
Do koszyka

Reakcje osteoimmunologiczne w uszkodzeniach urazowych i chorobach układu kostno-stawowego

Monografia „Reakcje osteoimmunologiczne w uszkodzeniach urazowych i chorobach układu kostno-stawowego” stanowi kompendium wiedzy z zakresu immunopatomechaniki i immunogenezy uszkodzeń urazowych i wybranych chorób narządu ruchu,...
134,10 zł 149,00 zł
Do koszyka

Zagrożenia infekcyjne w ciąży

Zagrożenia infekcyjne w ciąży to wyjątkowa książka na polskim rynku wydawniczym, która przedstawia w sposób szczegółowy tytułową problematykę. Publikacja w sposób wyczerpujący opisuje objawy zakażeń występujących w czasie ci...
25,20 zł 28,00 zł
Do koszyka

60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby

Jeżeli Ty lub ktoś z twojej rodziny choruje, a ty nie masz pomysłu na przyrządzanie zdrowych i odżywczych posiłków - z pomocą może przyjść nasz poradnik.Przepisy polecane osobom, którym w trakcie leczenia zaleca się dietę łatw...
16,83 zł 18,70 zł
Do koszyka

Choroby reumatyczne

W poradniku autorzy szeroko omawiają takie zespoły chorobowe, jak: zwyrodnienia stawów, przeciążenia układu ruchu, przewlekłe zapalenia stawów i dna moczanowa. Wskazują na czynniki ryzyka powstawania tych chorób i radzą, jak pokony...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!