0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Chemia materiałów opakowaniowych

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2017

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Praca zbiorowa

  • Tłumacz: Agnieszka Błaszczak

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 49,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 34,30 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

34,30 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Chemia materiałów opakowaniowych

Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów. Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Chemia
  • Redakcja: Praca zbiorowa
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-19247-1
  • ISBN druku: 978-83-01-19175-7
  • Liczba stron: 166
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestie bezpieczeństwa i higieny żywności   9
	1.1. Bezpieczeństwo żywności a materiały opakowaniowe  11
	1.2. Aspekty prawne w Unii Europejskiej: obecna sytuacja  17
	1.3. Deklaracja zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością   19
	1.4. Zagadnienie przydatności technologicznej materiałów do produkcji opakowań żywności   24
	1.5. Przewidywalne zachowanie opakowań do żywności w normalnych warunkach użytkowania. Zastosowania praktyczne   27
Bibliografia   29

2. Zanieczyszczenia nieorganiczne żywności jako wynik oddziaływania opakowań  31
	2.1. Wprowadzenie  33
	2.2. Regulacje prawne   34
	2.3. Metody analityczne  37
	2.4. Zanieczyszczenie metalami i toksykologia  39
		2.4.1. Aluminium   39
		2.4.2. Cyna  40
		2.4.3. Ołów  40
		2.4.4. Kadm   40
		2.4.5. Arsen   41
		2.4.6. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach   41
	2.5. Przykładowe materiały opakowaniowe  41
		2.5.1. Stal nierdzewna i szkło  41
		2.5.2. Metalowe puszki i tuby  42
		2.5.3. Folie z regenerowanej celulozy   46
		2.5.4. Materiały z tworzyw sztucznych  46
		2.5.5. Opakowania aktywne i inteligentne: nanotechnologie   48
	2.6. Metale a żywność dietetyczna i konserwowana   51
	2.7. Wnioski   56
Bibliografia   56

3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej  61
	3.1. Wprowadzenie  63
		3.1.1. Ftalany   64
		3.1.2. Epoksydowany olej sojowy   65
		3.1.3. Inne plastyfikatory monomeryczne   66
		3.1.4. Poliadypiniany   68
	3.2. Badania limitów migracji specyficznej w żywności i płynach modelowych imitujących żywność  69
		3.2.1. Metody badań ftalanów   69
		3.2.2. Metoda QuEChERS: studium przypadku   70
		3.2.3. Metody analizy dla ATBC, DBS, DEHA, DINCH, mono i poddanych częściowemu oddziaływaniu octanów diglicerydów kwasów tłuszczowych   73
		3.2.4. Metoda analizy ESBO w żywności   74
		3.2.5. Analiza poliadypinianów   76
	3.3. Wnioski   79
Bibliografia   80

4. Organiczne zanieczyszczenia opakowań – nowe zagrożenia   83
	4.1. Przemysł spożywczy i zasady HACCP  85
	4.2. Zidentyfikowane zagrożenia chemiczne w przemyśle spożywczym a materiały opakowaniowe do kontaktu z żywnością   89
	4.3. Organiczne zanieczyszczenia materiałów do kontaktu z żywnością – perspektywa europejska   92
	4.4. Inne problemy: substancje wzbudzające szczególnie duże obawy  96
Bibliografia  99

5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności  101
	5.1. Wprowadzenie   102
	5.2. Materiały do produkcji opakowań jako źródło mikroflory w żywności  103
	5.3. Wskaźnik przeżywalności mikroorganizmów na powierzchni różnych materiałów do pakowania   107
	5.4. Adhezja i powstawanie biofilmów na powierzchni opakowań   108
	5.5. Wpływ uszkodzeń opakowania na zachowanie mikroorganizmów  113
	5.6. Czynniki determinujące przenikanie drobnoustrojów w środowisku płynnym i gazowym   117
	5.7. Określenie minimalnych pęknięć dla przenikania drobnoustrojów przez opakowanie  120
	5.8. Interakcje mikroorganizmów z opakowaniami   122
	5.9. Przewidywanie trwałości materiałów do opakowań  126
Bibliografia  127

6. Powstawanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności   133
	6.1. Wprowadzenie   134
		6.1.1. Przebieg korozji  135
		6.1.2. Warunki termodynamiczne zachodzenia spontanicznego procesu korozji  136
		6.1.3. Aspekty kinetyczne procesu korozji: zjawisko polaryzacji  139
	6.2. Opakowania metalowe  140
		6.2.1. Korozja wewnętrzna opakowań metalowych   142
	6.3. Blacha biała  143
		6.3.1. Cyna jako anoda w parze cyna-żelazo  145
		6.3.2. Żelazo jako anoda w parze cyna-żelazo   149
		6.3.3. Aspekty morfologiczne korozji wewnętrznej puszek ze zwykłej blachy białej  150
		6.3.4. Aspekty morfologiczne korozji puszek o lakierowanych korpusach i zamknięciach   151
		6.3.5. Czynniki wpływające na korozję blachy białej   151
		6.3.6. Zjawisko siarkowania  159
		6.3.7. Inhibitory korozji   161
	6.4. Wykorzystanie stali bezcynowej w przemyśle produkującym opakowania do żywności puszkowanej   162
		6.4.1. Opakowania z aluminium  162
Bibliografia  164

Inni Klienci oglądali również

22,41 zł 24,90 zł
Do koszyka

Die blaue Hand

Die junge Eunice Weldon nimmt eine Stellung als Sekretärin der reichen Mrs. Groat an und zieht in deren Haus ein. Zurück bleibt eine Karte mit einem blauen Handabdruck und einer geheimnisvollen Warnung: „Jemand, der Dich liebt, bittet D...
72,80 zł 104,00 zł
Do koszyka

Chemia fizyczna. Tom 2

Znakomity podręcznik wybitnych wykładowców!Tom drugi 2-tomowego dzieła Chemia fizyczna.Znany od ponad 30 lat, dobrze przyjęty w środowisku akademickim podręcznik został uaktualniony i opracowany na nowo przez zespó...
55,30 zł 79,00 zł
Do koszyka

Odzysk i recykling materiałów polimerowych

Odzysk i recykling materiałów polimerowych W strategii zrównoważonego rozwoju tworzywa polimerowe są zarówno środkiem, jak i celem. Środkiem, bo między innymi poprzez swoją lekkość i znakomite własności użytkowe, ...
55,30 zł 79,00 zł
Do koszyka

Chemia analityczna. Podejście praktyczne

Chemia analityczna. Podejście praktyczne to podręcznik dla początkujących lub praktykujących chemików analityków. Zawiera przegląd różnych dostępnych technik analizy chemicznej i ich zastosowań w praktyce.W każdym rozdz...
72,80 zł 104,00 zł
Do koszyka

Chemia żywności Tom 1

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechow...
51,80 zł 74,00 zł
Do koszyka

Chemia obliczeniowa

Chemia obliczeniowa stała się w ostatnich latach jednym z podstawowych narzędzi badawczych zarówno w samej chemii, jak i naukach pokrewnych. Dynamiczny rozwój tej dziedziny był możliwy dzięki ogromnemu wzrostowi dostępnych mocy obliczenio...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!