0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
PZWL -22%

Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Bydło domowe - hodowla i użytkowanie (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: 2017

  • Autor: Piotr Guliński

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    Epub Mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Bydło domowe - hodowla i użytkowanie

Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka. Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka. W podręczniku przedstawiono najnowsze informacje dotyczących osiągnięć naukowych z zakresu omawianej problematyki. Tekst uatrakcyjniają tabele, fotografie, wykresy, które w sposób istotny podnoszą atrakcyjność i przystępność omawianych kwestii.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-19242-6
  • ISBN druku: 978-83-01-19153-5
  • Liczba stron: 544
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. KIERUNKI UŻYTKOWANIA I ZNACZENIE GOSPODARCZE BYDŁA NA ŚWIECIE 1
1.1. Znaczenie bydła w przeszłości 1
1.2. Rola i funkcje bydła domowego w gospodarstwach rolnych współczesnego świata  4
	1.2.1. Bydło jako źródło surowców żywnościowych   5
	1.2.2. Bydło jako źródło dochodu 7
	1.2.3. Bydło jako źródło siły roboczej 9
	1.2.4. Bydło jako instrumenty finansowe w ubogich krajach świata 9
	1.2.5. Bydło jako element poprawy statusu społecznego10
	1.2.6. Bydło jako obiekt kultu religijnego   10
	1.2.7. Wizerunkowe problemy bydła we współczesnym świecie  11
1.3. Wybrane fakty z historii hodowli bydła 12
	1.3.1. Początki użytkowania bydła domowego – udomowienie tura 12
	1.3.2. Bydło na terenie Europy i wczesne dowody jego dojenia w neolitycznej Brytanii   12
	1.3.3. Udomowione krowy w cywilizacji egipskiej  13
	1.3.4. Krowy mleczne w starożytnej cywilizacji sumeryjskiej  14
	1.3.5. Centralne miejsce krów w cywilizacji wedyjskiej w północnych Indiach .15
	1.3.6. Bydło w starożytnych cywilizacjach Europy  15
	1.3.7. Mleko w starożytnej hebrajskiej cywilizacji i w Biblii 16
	1.3.8. Pierwszy import czarno-białego bydła fryzyjskiego do Polski 16
	1.3.9. Pierwszy import bydła na kontynent amerykański  16
	1.3.10. Powstanie Związku Hodowców Bydła Holsztyńsko-Fryzyjskiego w USA  17
	1.3.11. Pierwsza dojarka mechaniczna 18
	1.3.12. Protoplasta współczesnego bydła fryzyjskiego w Europie – buhaj Adema 197	19
	1.3.13. Początki sztucznego zapładniania krów – inseminacji  20
	1.3.14. Opracowanie metody chroniącej zamrożone nasienie buhajów 20
	1.3.15. Narodziny buhaja rekordzisty świata pod względem sprzedanego nasienia . 20
	1.3.16. Pierwszy automat do pozyskiwania mleka 21
	1.3.17. Założenie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka  22
	1.3.18. Rozpoznanie genomu u bydła   22
	1.3.19. Rekord świata w wydajności mleka w laktacji   22
	1.3.20. Rekord świata w wydajności życiowej mleka  23

2. PRODUKCJA MLEKA NA ŚWIECIE  29
2.1. Liczba gospodarstw utrzymujących bydło  30
2.2. Systemy produkcji mleka  30
2.3. Lokalizacja gospodarstw mlecznych   32
2.4. Liczebność populacji bydła na świecie   34
2.5. Bydło jako podstawowy gatunek zwierząt gospodarskich, od których pozyskuje się mleko  36
2.6. Wielkość i perspektywy rozwoju produkcji mleka  39
2.7. Przetwórstwo mleka i jego spożycie   43
2.8. Liczebność populacji krów mlecznych i produkcja mleka w Polsce  48

3. PRODUKCJA MIĘSA WOŁOWEGO NA ŚWIECIE  52
3.1. Zmiany w wielkości produkcji mięsa na świecie   52
3.2. Systemy produkcji mięsa na świecie   53
3.3. Produkcja i przetwórstwo wołowiny   55
3.4. Spożycie mięsa wołowego   60

4. POCHODZENIE I SYSTEMATYKA BYDŁA   64
4.1. Pochodzenie bydła – tur wielki   64
4.1.1. Bydło Hecka – próba odtworzenia tura  66
4.2. Systematyka bydła   68
	4.2.1. Bydło, jako gatunek w królestwie zwierząt 68
4.3. Gatunki w rodzinie pustorożców  73
	4.3.1. Bydło domowe – Bos taurus Linnaeus, 1758    73
	4.3.2. Bizon – Bison bison Linnaeus, 1758   75
	4.3.3. Żubr – Bison bonasus Linnaeus, 1758    75
	4.3.4. Bawół domowy – Bubalus bubalis Linnaeus, 1758   76
	4.3.5. Bawół afrykański – Syncerus caffer Sparrman, 1779   77
	4.3.6. Jak – Bos grunniens Linnaeus, 1766   77
	4.3.7. Gaur – Bos gaurus Lambert, 1804    78
	4.3.8. Gajal – Bos frontalis Lambert, 1804   79
	4.3.9. Banteng azjatycki – Bos javanicus d`Alton, 1823  79

5. RASY BYDŁA   82
5.1. Powstanie współczesnych ras bydła    82
5.2. Kryteria podziału współczesnych ras bydła  86
5.3. Pojęcie „rasa bydła”  90
5.4. Charakterystyka wybranych ras mlecznych bydła  92
5.4.1. Rasy mleczne bydła    93
5.5. Charakterystyka wybranych ras mięsnych bydła 101
	5.5.1. Stare małe brytyjskie rasy bydła mięsnego 103
	5.5.2. Europejskie duże rasy bydła mięsnego    	 107
	5.5.3. Amerykańskie „syntetyczne” rasy bydła mięsnego 	 112
	5.5.4. Rasy bydła zebu     117
5.6. Charakterystyka wybranych kombinowanych ras bydła  120
5.7. Rasy miniaturowe bydła 126

6. POKRÓJ BYDŁA I JEGO OCENA  131
6.1. Wprowadzenie   131
6.2. Ocena pokroju   132
6.2.1. Metody oceny pokroju   133
	6.2.2. Wykaz i sposób wykonywania ważniejszych pomiarów zoometrycznych bydła    133
	6.2.3. Indeksy pokrojowe 135
6.3. Ocena pokroju bydła mlecznego 136
	6.3.1. System oceny liniowej   136
	6.3.2. Szczegółowa ocena cech liniowych 	 138
		6.3.2.1. Ocena ogólna typu i budowy  143
		6.3.2.2. Wady budowy   144
		6.3.2.3. Wykorzystanie informacji dotyczących oceny liniowej bydła 147
6.4. Wyniki oceny pokroju   149
	6.4.1. Czynniki oddziałujące na wyniki oceny pokroju u bydła. Dziedziczność i powtarzalność ocen liniowych   149
	6.4.2. Relacje między pokrojem a mlecznością i cechami funkcjonalnymi krów 152
6.5. Ocena typu i budowy bydła mięsnego  157
	6.5.1. Cele i metody oceny pokroju bydła mięsnego   157
	6.5.2. Ocena typu/kalibru bydła mięsnego   159
6.6. Ocena pokroju bydła o użytkowości dwukierunkowej 163
	6.6.1. Ocena krów  165
		6.6.1.1. Wzorzec rasowy krowy simentalskiej   165
		6.6.1.2. Lista ocenianych cech liniowych  	 165
		6.6.1.3. Ocena wad budowy 166
		6.6.1.4. Ocena ogólna budowy krów   166
	6.6.2. Ocena buhajów  167
		6.6.2.1. Cechy charakteryzujące buhaja simentalskiego 	 167
		6.6.2.2. Lista ocenianych cech liniowych 	167
		6.6.2.3. Ocena ogólna budowy buhajów  168

7. OCENA KONDYCJI KRÓW MLECZNYCH  171
7.1. Wprowadzenie 171
7.2. Zasady oceny   172
	7.2.1. Okres zasuszenia  176
	7.2.2. Wczesna laktacja   176
	7.2.3. Środkowa i późna laktacja   177
7.3. Interpretacja i wyniki oceny kondycji   178

8. UŻYTKOWANIE MLECZNE   182
8.1. Laktacja i jej ocena   182
	8.1.1. Wskaźniki wykorzystywane w charakterystyce użytkowości mlecznej w laktacji	 185
	8.1.2. Metody przedstawienia produkcji mleka w laktacji	  185
8.2. Wybrane fakty z historii użytkowania mlecznego bydła w kraju i na świecie  191
8.3. Problematyka przedłużonych laktacji    197
8.4. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na wydajność mleka krów 	199
	8.4.1. Rasa bydła    199
	8.4.2. Poziom żywienia i dostęp do wody   199
	8.4.3. Wiek przy ocieleniu  202
	8.4.4. Sezon ocielenia     202
	8.4.5. Długość i kompletność doju  202
	8.4.6. Częstotliwość doju 202
	8.4.7. Długość przerwy między dojami w ciągu doby  203
	8.4.8. Długość okresu zasuszenia 204
	8.4.9. Temperatura i wilgotność powietrza  204
		8.4.9.1. Wilgotność powietrza 206
		8.4.9.2. Stres cieplny  206
		8.4.10. Wiek zwierząt     207
		8.4.11. Długość dnia świetlnego 209
		8.4.12. Masa ciała (kaliber)     209
		8.4.13. Podawanie hormonów i leków 210
		8.4.14. Pobudzenie wymienia i poziom oksytocyny we krwi podczas doju   211
8.5. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na skład chemiczny mleka krów    212
	8.5.1. Skład chemiczny mleka krów 	  212
	8.5.2. Wpływ czynników genetycznych   216
	8.5.3. Czynniki wpływające na zawartość tłuszczu w mleku  217
		8.5.3.1. Rasa   217
		8.5.3.2. Wiek krowy  218
		8.5.3.3. Okres laktacji   219
		8.5.3.4. Sezon produkcji  220
		8.5.3.5. Zdrowie 	  220
		8.5.3.6. Hormony / leki  220
		8.5.3.7. Żywienie  	 220
	8.5.4. Czynniki oddziałujące na zawartość białka w mleku 222
		8.5.4.1. Rasa   224
		8.5.4.2. Wiek krów 224
		8.5.4.3. Okres laktacji   224
		8.5.4.4. Sezon produkcji  224
		8.5.4.5. Zdrowie 	 224
		8.5.4.6. Czynniki żywieniowe   225
		8.5.5. Węglowodany     	 225
		8.5.6. Makro- i mikroelementy	 226
		8.5.7. Pozostałe składniki mleka   226

9. UŻYTKOWANIE MIĘSNE BYDŁA    229
9.1. Technologie produkcji mięsa wołowego  230
9.2. Systemy produkcji mięsa wołowego w Polsce   232
9.3. Ocena przydatności opasowej   234
9.4. Ocena wartości rzeźnej 237
	9.4.1. Wydajność rzeźna i czynniki wpływające na jej wielkość   237
	9.4.2. Ocena wizualna półtusz wołowych  240
	9.4.3. Klasy mięsności     241
	9.4.4. Cechy decydujące o jakości mięsa wołowego  243
	9.4.5. Otłuszczenie   244
	9.4.6. Pozostałe cechy sensoryczne mięsa wołowego 245
	9.4.7. Możliwości wykorzystania metod obiektywnych w ocenie jakości mięsa  246
	9.4.8. Wyręby wartościowe tuszy 246
	9.4.9. Wartość pH mięsa 249
	9.4.10. Pozostałe cechy oceniane obiektywnie     250
9.5. Surowce uboczne pozyskiwane od bydła  251
	9.5.1. Skóry bydlęce   252
	9.5.2. Podroby   252
	9.5.3. Tłuszcz, żelatyna, jelita  252
	9.5.4. Inne niejadalne surowce uboczne    252
	9.5.5. Farmaceutyki produkowane z wykorzystaniem bydła rzeźnego 252

10. ROZPŁODOWE UŻYTKOWANIE BYDŁA 255
10.1. Znaczenie użytkowania rozpłodowego  255
10.2. Harmonogramy wycieleń krów   256
10.3. Podstawowe pojęcia związane z rozrodem u bydła  257
10.4. Cele użytkowania rozpłodowego krów   258
10.5. Buhaje a rozród naturalny  260
10.6. Sztuczne zapładnianie – inseminacja u bydła   261
	10.6.1. Kriokonserwacja nasienia bydła   264
	10.6.2. Zalety sztucznego zapładniania (inseminacji) krów  265
	10.6.3. Ograniczenia będące wynikiem stosowania inseminacji 	  265
10.7. Liczba buhajów, których nasienie można wykorzystywać w stadzie	266
10.8. Cykl płciowy  266
	10.8.1. Ruja u krów  267
	10.8.2. Cicha ruja    	 267
	10.8.3. Metody wspomagające wykrywanie rui 267
10.9. Ciąża u bydła  268
10.10. Wiek pierwszego wycielenia   268
10.11. Długość okresu międzywycieleniowego  270
10.12. Nowoczesne biotechniki i biotechnologie wykorzystywane w rozrodzie u bydła     270
	10.12.1. Przenoszenie zarodków 271
	10.12.2. Programy rozrodu kontrolowanego  274
		10.12.2.1. Standardowa synchronizacja rui 	274
		10.12.2.2. Metody synchronizacji rui z wykorzystaniem prostaglandyny   275
	10.12.3. Seksowanie plemników 275
	10.12.4. Klonowanie     276
	10.12.5. Wczesne diagnozowanie ciąży    277
10.13. Metody poprawy skuteczności reprodukcji u bydła 	  277
	10.13.1. Zarządzanie reprodukcją u bydła  277
	10.13.2. Grupa czynników kontrolowanych przez hodowców   280
		10.13.2.1. Skuteczność wykrywania rui 280
		10.13.2.2. Umiejętności inseminatora  	 283
		10.13.2.3. Płodność buhajów   284
		10.13.2.4. Temperatura otoczenia (stres cieplny)  	 284
		10.13.2.5. Typ powierzchni, po której poruszają się krowy 285
	10.13.3. Grupa czynników kontrolowanych przez układ rozrodczy krów   	 286
		10.13.3.1. Zaburzenie porodu (dystocja)   	 286
		10.13.3.2. Zatrzymanie łożyska  . 286
		10.13.3.3. Ciąże bliźniacze 286
		10.13.3.4. Wczesne zamieranie zarodków i poronienia  287
		10.13.3.5. Cysty jajnikowe u krów   	 287
	10.13.4. Grupa czynników kontrolowanych przez cechy osobnicze krów  	 287
		10.13.4.1. Rasa (typ użytkowy) 	 287
		10.13.4.2. Wiek krów 	288
		10.13.4.3. Poziom produkcyjny krów 		288

11. ZASADY I TECHNOLOGIE POZYSKIWANIA MLEKA OD KRÓW 290
11.1. Metody doju ręcznego i mechanicznego  294
	11.1.1. Stymulowanie krów do oddawania mleka   295
	11.1.2. Hamowanie wydzielania mleka  296
	11.1.3. Zasady i metody przeprowadzania doju ręcznego i mechanicznego    296
		11.1.3.1. Fazy doju  297
11.2. Technologie wykorzystywane w mechanicznym pozyskiwaniu mleka   303
	11.2.1. Sprzęt udojowy – kilka uwag   303
	11.2.2. Dojarka bańkowa    303
	11.2.3. Dojarka rurociągowa 	304
	11.2.4. Hale udojowe – dojarnie   	 304
		11.2.4.1. Dojarnia typu „rybia ość”    305
		11.2.4.2. Dojarnia typu „bok w bok” 	 306
		11.2.4.3. Dojarnie typu „tandem”    	 307
		11.2.4.4. Dojarnie typu „karuzela”  308
		11.2.5. Roboty do dojenia krów 	309
11.3. Zasady higieny przy pozyskiwaniu mleka od krów  313
	11.3.1. Higiena wymion  314
	11.3.2. Obcinanie kiści ogonowej  315
	11.3.3. Kolejność doju   	316
	11.3.4. Przeddojenie, przed- i poudojowa dezynfekcja strzyków 	 316
	11.3.5. Suche strzyki 	  318

12. ZASADY WYCHOWU CIELĄT I JAŁOWIZNY  320
12.1. Okresy wzrostu i rozwoju u bydła   320
12.2. Cele w odchowie jałowizny	323
12.3. Technika żywienia cieląt i jałowizny    324
	12.3.1. Wpływ żywienia  327
	12.3.2. Zarządzanie  327
	12.3.3. System wychowu  327
	12.3.4. Zdrowie  327
12.4. Praktyczne zasady postępowania w trakcie wychowu cieląt  	 328
	12.4.1. Wentylacja     	 329
	12.4.2. Izolacja	330
	12.4.3. Dobrostan zwierząt  331
	12.4.4. Koszty odchowu  331
12.5. Siara  332
12.6. Mleko i preparaty mleko zastępcze    336
12.7. Karmienie paszami stałymi 338
	12.7.1. Mieszanka typu starter	 339
	12.7.2. Pasze treściwe i objętościowe   339

13. WYBRANE ELEMENTY ZACHOWANIA BYDŁA  342
13.1. Zachowanie społeczne bydła 	344
	13.1.1. Bydło jako gatunek społeczny o strukturze hierarchicznej 344
13.2. Zachowanie okołożywieniowe bydła 345
	13.2.1. Typy okołożywieniowego zachowania u bydła  345
	13.2.2. Czas leżenia i przeżuwania 348
		13.2.2.1. Ułożenie ciała podczas leżenia  349
	13.2.3. Wpływ różnych czynników na okołożywieniowe zachowanie się bydła 352
		13.2.3.1. Czas dostarczania świeżej paszy 352
		13.2.3.2. Częstotliwość doju   352
		13.2.3.3. Poziom produkcyjny krów  	 353
		13.2.3.4. Grupowanie krów w stadzie 	353
		13.2.3.5. Zwiększanie obsady w stadach bydła 	  353
13.3. Zachowanie płciowe krów  355
	13.3.1. Zachowanie okołorujowe 	355
	13.3.2. Zachowanie okołoporodowe i macierzyńskie	 356
13.4. Inne typy zachowania bydła  357
	13.4.1. Pokrewieństwo i powinowactwo   357
	13.4.2. Sen jako ważny typ zachowania krów  .357
		13.4.2.1. Znaczenie snu dla dobrostanu krów mlecznych 357
		13.4.2.2. Definicja snu 357
		13.4.2.3. Znaczenie snu dla bydła    . 358
		13.4.2.4. Długość snu u bydła    361
13.5. Bydło jako gatunek krepuskularny   363

14. MOCZNIK W MLEKU KRÓW 369
14.1. Czynniki wpływające na poziom mocznika w mleku krów  370
	14.1.1. Poziom białka w dawkach pokarmowych i inne elementy żywienia 	 370
	14.1.2. Poziom produkcyjny krów   372
	14.1.3. Dobowe różnice pomiędzy poziomem mocznika w mleku 	 373
	14.1.4. Masa ciała zwierząt  374
	14.1.5. Pozostałe czynniki środowiskowe   	 375
	14.1.6. Czynniki genetyczne	 376
14.2. Możliwości wykorzystania informacji o poziomie mocznika w mleku w zarządzaniu stadami bydła mlecznego    378
	14.2.1. Ocena racjonalności żywienia na podstawie zawartości mocznika i białka w mleku krów  378
		14.2.1.1. Ocena zawartości mocznika w mleku 	 378
		14.2.1.2. Ocena zawartości białka w mleku 	380
	14.2.2. Mocznik a płodność krów   381
	14.2.3. Możliwości wykorzystania informacji na temat mocznika w mleku w ograniczaniu zanieczyszczenia środowiska azotem produkowanym przez bydło  382

15. STANY ZAPALNE WYMION U KRÓW I SKUTKI ICH WYSTĘPOWANIA W STADACH BYDŁA MLECZNEGO 387
15.1. Mastitis u bydła  387
	15.1.1. Przyczyny zapaleń wymion u krów  388
	15.1.2. Drogi przedostawania się bakterii do strzyków i wymion 391
	15.1.3. Komórki somatyczne jako podstawowe kryterium diagnozowania mastitis	392
	15.1.4. Typy zapalenia wymion u krów   394
	15.1.5. Częstość występowania mastitis w stadach bydła mlecznego   395
15.2. Konsekwencje występowania zapalenia wymion u krów  396
	15.2.1. Zmniejszanie wydajności mleka   396
	15.2.2. Obniżanie przydatności technologicznej mleka   398
	15.2.3. Ograniczanie płodności krów   399
15.3. Zapobieganie występowaniu zapaleń wymion u krów  400
	15.3.1. Zapobieganie przenikaniu bakterii do wymion  400
	15.3.2. Programy zapobiegające mastitis i ich zasadnicze elementy   	401
15.4. Komórki somatyczne mleka w programach doskonalenia genetycznego bydła w Polsce i na świecie  403
	15.4.1. Komórki somatyczne w indeksach selekcyjnych dla bydła mlecznego 	 403
	15.4.2. Wykorzystanie markerów genetycznych w programie zwalczania mastitis	405
15.5. Współczesne możliwości diagnozowania i leczenia mastitis w stadach bydła mlecznego   406
	15.5.1. Metody wykrywania podklinicznych stanów zapalnych wymion 406
	15.5.2. Leczenie stanów zapalnych wymion u krów 	409
		15.5.2.1. Zasuszenie najlepszym okresem na leczenie podklinicznego mastitis u krów 	 411

16. CIAŁA KETONOWE – PRZYCZYNY I SKUTKI ICH OBECNOŚCI W MLEKU KRÓW 415
16.1. Przyczyny powstawania ketozy   415
16.2. Konsekwencje negatywnego bilansu energetycznego u krów mlecznych  416
16.3. Rodzaje ketoz u bydła   	 418
16.4. Objawy ketozy	419
16.5. Zapobieganie występowaniu ketozy 	 420
16.6. Potrzeba i możliwości diagnozowania ketozy   421
	16.6.1. Diagnozowanie ketozy   421
	16.6.2. Wysoka zawartość tłuszczu w mleku wskaźnikiem subklinicznej ketozy  	 422

Inni Klienci oglądali również

14,90 zł
Do koszyka

Korekta dokumentacji ZUS i jej wpływ na rozliczenia płacowe

Publikacja omawia zasady korekty dokumentacji ZUS ze szczególnym uwzględnieniem nowych druków, które obowiązują od 1 stycznia 2019 r. Szczegółowo i przystępnie przedstawione zostały w niej w zasady przeprowadzania korekty bł...
32,90 zł
Do koszyka

Ulga

Nowa powieść laureatki Paszportu Polityki Pierwsza książka Natalii Fiedorczuk Jak pokochać centra handlowe była objawieniem literackim, Ulga będzie wstrząsem. Jej nowa powieść jest jak huragan, który zbiera wszystko po drodze, zostawiając niepok...
14,90 zł
Do koszyka

In den Schluchten des Balkan

Kara Ben Nemsi und sein Gefährte Hadschi Halef jagen den Verbrechern nun in Osteuropa nach. Dabei begegnen sie einem alten Bekannten, den sie aber nicht erkennen. Unterwegs kommt es zu zahlreichen Begegnungen mit allerlei düsteren Gestalten, ...
14,90 zł
Do koszyka

Die blaue Hand

Die junge Eunice Weldon nimmt eine Stellung als Sekretärin der reichen Mrs. Groat an und zieht in deren Haus ein. Zurück bleibt eine Karte mit einem blauen Handabdruck und einer geheimnisvollen Warnung: „Jemand, der Dich liebt, bittet D...
38,61 zł 42,90 zł
Do koszyka

Tajniki zarządzania pieniędzmi

Poznaj tajniki postępowania z pieniędzmi – ich zarabiania, inwestowania i mądrego wydawania! Temat pieniędzy należy do najbardziej pobudzających do myślenia, wywołujących największe emocje i najbardziej dzielących ludzi kwestii na świecie. Napisa...
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka

Rosół z kury domowej

" Wiktoria – architekt z wykształcenia, kura domowa wiedzie idealne życie u boku Tymona. Spełnia jego zachcianki, prowadzi perfekcyjny dom i rozróżnia wszystkie rodzaje garnków. Gdy pewnego dnia mąż oświadcza jej, że oczarowała...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.