Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku.
Autorzy radzą, co
jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Ich poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
Wstęp Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym Sytuacja demograficzna na świecie Sytuacja demograficzna w Polsce Stulatkowie Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się Postrzeganie osób w wieku starszym Przyczyny niedoboru makro- i mikro-składników u osób w wieku starszym Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym Nieprawidłowe żywienie Mała aktywność fizyczna Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym Zapotrzebowanie na energię Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe Zapotrzebowanie na witaminy Zapotrzebowanie na składniki mineralne Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym Produkty wzbogacane Woda Produkty zbożowe Warzywa i owoce Mleko i jego przetwory Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy Tłuszcze Cukier i słodycze Sól Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów Rola wody w organizmie Zapotrzebowanie na wodę Skutki zdrowotne odwodnienia Jak uzupełniać niedobór wody? Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę Piśmiennictwo