0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Żywienie

(eBook)

Wpływ na zdrowie człowieka

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2014

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Simon Langley-Evans

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

DOSTĘPNE FORMATY I EDYCJE
ROK WYDANIA
CENA
Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Żywienie

Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5173-5
  • ISBN druku: 978-83-200-4151-4
  • Liczba stron: 294
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Przedmowa IX

Podziękowania XI

Przedmowa do wydania polskiego XIII

1. Wprowadzenie 1
	1.1. Kompleksowe podejście do żywienia 1
	1.2. Koncepcja równowagi (bilansu) 2
		1.2.1. Model podaży i zapotrzebowania 2
		1.2.2. Przekarmienie 2
		1.2.3. Niedożywienie 3
		1.2.4. Klasyczne badania równowagi 8
		1.2.5. Ogólny stan odżywienia 8
	1.3. Zmiany wymagań żywieniowych w ciągu życia 9
	1.4. Ocena stanu odżywienia 11
		1.4.1. Pomiary antropomotoryczne 11
		1.4.2. Ocena spożycia 12
		1.4.3. Wskaźniki biologiczne (biomarkery) stanu odżywienia 14
		1.4.4. Badanie kliniczne 15
	1.5. Żywieniowe wartości referencyjne 15
		1.5.1. Brytyjski system żywieniowych wartości referencyjnych 16
		1.5.2. Żywieniowe wartości referencyjne w różnych krajach 18

2. Zanim zacznie się nowe życie 22
	2.1. Wprowadzenie 22
	2.2. Odżywianie się kobiet a płodność 22
		2.2.1. Determinanty płodności i bezpłodności 22
		2.2.2. Znaczenie tkanki tłuszczowej 25
		2.2.3. Rola leptyny 26
		2.2.4. Antyoksydanty 27
		2.2.5. Kofeina i alkohol 29
	2.3. Odżywianie się mężczyzn a płodność 30
		2.3.1. Determinanty płodności i bezpłodności 30
		2.3.2. Otyłość 32
		2.3.3. Cukrzyca 32
		2.3.4. Alkohol 32
		2.3.5. Cynk 33
		2.3.6. Antyoksydanty 33
		2.3.7. Selen 34
		2.3.8. Fitoestrogeny i estrogeny środowiskowe 35
	2.4. Przygotowanie do ciąży 37
		2.4.1. Dlaczego trzeba przygotować się do ciąży? 37
		2.4.2. Rola witaminy A w funkcjonowaniu wątroby 37
		2.4.3. Kwas foliowy a uszkodzenia cewy nerwowej 39

3. Ciąża 44
	3.1. Wprowadzenie 44
	3.2. Fizjologiczna charakterystyka ciąży 45
		3.2.1. Przyrost masy ciała i zmiany składu ciała 45
		3.2.2. Zwiększenie objętości krwi i zmiany sercowo-naczyniowe 46
		3.2.3. Zmiany zachodzące w nerkach 47
		3.2.4. Zmiany zachodzące w układzie oddechowym 47
		3.2.5. Zmiany zachodzące w przewodzie pokarmowym 47
		3.2.6. Adaptacyjne zmiany metaboliczne 47
	3.3. Wymagania żywieniowe 48
		3.3.1. Energia, białka, tłuszcze 48
		3.3.2. Mikroskładniki (mikroelementy) 50
	3.4. Dieta a ciąża 52
		3.4.1. Poronienie i poród martwego płodu 52
		3.4.2. Poród przedwczesny 54
		3.4.3. Zaburzenia ciśnienia 56
		3.4.4. Poród patologiczny 58
	3.5. Nudności i wymioty podczas ciąży (NVP) 59
		3.5.1. Nudności i wymioty podczas ciąży jako proces fizjologiczny 59
		3.5.2. Niepowściągliwe wymioty ciężarnych 60
	3.6. Nienasycenie i awersja 61
		3.6.1. Alotriofagia 62
	3.7. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego 63
	3.8. Ciąże o dużym ryzyku 63	
		3.8.1. Cukrzyca ciążowa 64
		3.8.2. Ciąże mnogie 65
		3.8.3. Spektrum alkoholowych uszkodzeń płodu 66

4. Odżywianie w okresie płodowym a choroby w wieku późniejszym 70
	4.1. Wprowadzenie 70
	4.2. Rozwojowe przyczyny chorób u osób dorosłych 70
		4.2.1. Koncepcja programowania 70
		4.2.2. Programowanie płodowe a choroby 71
	4.3. Dowody wskazujące na wpływ odżywiania się matki na rozwój chorób w późniejszym okresie życia 73
		4.3.1. Epidemiologia 73
		4.3.2. Krytyka hipotezy programowania 76
		4.3.3. Badania doświadczalne 77
	4.4. Podstawy programowania płodowego 80
		4.4.1. Oszczędne fenotypy i genotypy 80
		4.4.2. Predykcyjne reakcje adaptacyjne 81
		4.4.3. Remodeling tkanek 82
		4.4.4. Zaburzenia równowagi hormonalnej 83
		4.4.5. Interakcje składnik odżywczy–gen 85
		4.4.6. Regulacja epigenetyczna 86
	4.5. Implikacje hipotezy programowania 87
		4.5.1. Interwencje służby zdrowia 87
		4.5.2. Międzypokoleniowa transmisja ryzyka choroby 87

5. Laktacja i karmienie niemowląt 93
	5.1. Wprowadzenie 93
	5.2. Fizjologia laktacji 93
		5.2.1. Anatomia piersi 93
		5.2.2. Synteza mleka 94
		5.2.3. Hormonalna kontrola laktacji 97
		5.2.4. Utrzymanie laktacji 99
		5.2.5. Wymagania pokarmowe podczas laktacji 99
	5.3. Korzyści wynikające z karmienia piersią 100
		5.3.1. Korzyści dla matki 100
		5.3.2. Korzyści dla dziecka 102
		5.3.3. Zalecenie karmienia piersią przez 6 miesięcy 105
	5.4. Trendy w karmieniu piersią 105
		5.4.1. Powody, dla których kobiety nie karmią piersią 107
		5.4.2. Propagowanie karmienia piersią 108
	5.5. Sytuacje, w których nie zaleca się karmienia piersią 109
	5.6. Inne możliwości karmienia niemowląt 111
		5.6.1. Preparaty mleka krowiego 111
		5.6.2. Preparaty dla wcześniaków 112
		5.6.3. Preparaty sojowe 113
		5.6.4. Hydrolizaty białkowe i preparaty aminokwasowe 114
		5.6.5. Pozostałe preparaty 114

6. Żywienie dzieci 117
	6.1. Wprowadzenie 117
	6.2. Okres niemowlęcy i okres dzieci młodszych (od urodzenia do lat 5) 117
		6.2.1. Główne etapy rozwoju 117
		6.2.2. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 119
		6.2.3. Spożycie składników odżywczych przez niemowlęta i młodsze dzieci 121
		6.2.4. Zmiana sposobu spożywania pokarmów z dziecięcego na dorosły 122
	6.3. Dzieci starsze (5–13 lat) 131
		6.3.1. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze dzieci starszych 131
		6.3.2. Szkolne posiłki i propagowanie zdrowego żywienia 132
		6.3.3. Znaczenie śniadania 132
	6.4. Otyłość u dzieci 133
		6.4.1. Wzrost częstości występowania otyłości 133
		6.4.2. Przyczyny otyłości dzieci 134
		6.4.3. Konsekwencje otyłości u dzieci 140
		6.4.4. Leczenie otyłości dziecięcej 142
		6.4.5. Zapobieganie otyłości dziecięcej 143

7. Odżywianie się w okresie dojrzewania 150
	7.1. Wprowadzenie 150
	7.2. Rozwój fizyczny 150
		7.2.1. Tempo wzrastania 150
		7.2.2. Skład ciała 151
		7.2.3. Okres pokwitania i dojrzewania płciowego 151
		7.2.4. Wzrastanie kości 154
	7.3. Rozwój psychospołeczny 157
	7.4. Zapotrzebowanie żywieniowe w okresie nastoletnim 157
		7.4.1. Makroskładniki i energia 158
		7.4.2. Mikroskładniki 158
	7.5. Spożycie żywności w okresie dojrzewania 160
		7.5.1. Czynniki wpływające na wybór pokarmu 160
		7.5.2. Jedzenie poza domem 162
		7.5.3. Pomijanie posiłków i przekąski (pojadanie) 162
	7.6. Potencjalne problemy z odżywianiem się 163
		7.6.1. Odchudzanie się i kontrola masy ciała 163
		7.6.2. Nastolatek wegetarianin 163
		7.6.3. Sport i aktywność fizyczna 164
		7.6.4. Zaburzenia odżywiania się 165
		7.6.5. Nastolatka w ciąży 168
		7.6.6. Alkohol 169
		7.6.7. Palenie tytoniu 170
		7.6.8. Używanie narkotyków 171

8. Wiek dorosły 176
	8.1. Wprowadzenie 176
	8.2. Zmiana zapotrzebowania na składniki odżywcze 176
	8.3. Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania się 177
	8.4. Stany chorobowe wynikające z niezdrowego odżywiania się i trybu życia 179
		8.4.1. Otyłość 179
		8.4.2. Cukrzyca typu 2 183
		8.4.3. Zespół metaboliczny 185
		8.4.4. Choroba sercowo-naczyniowa 187
		8.4.5. Nowotwory 197

9. Wiek starszy i podeszły 216
	9.1. Wprowadzenie 216
	9.2. Populacja ludzi starzejących się 216
	9.3. Proces starzenia się 217
		9.3.1. Wpływ na układy fizjologiczne 217
		9.3.2. Mechanizmy starzenia się komórek 217
		9.3.3. Wpływ odżywiania się na proces starzenia się 221
	9.4. Wymagania żywieniowe osób starszych 222
		9.4.1. Makroskładniki i energia 222
		9.4.2. Mikroskładniki 223
		9.4.3. Specjalne zalecenia dla osób w wieku podeszłym 223
	9.5. Problemy zdrowego żywienia osób starszych 224
		9.5.1. Niedożywienie i wiek podeszły 224
		9.5.2. Ubóstwo 225
		9.5.3. Izolacja społeczna 226
		9.5.4. Edukacja 226
		9.5.5. Zmiany fizyczne 226
		9.5.6. Zwalczanie niedożywienia u osób w wieku podeszłym 227
	9.6. Powszechne problemy zdrowotne związane z odżywianiem się 228
		9.6.1. Choroby kości 228
		9.6.2. Odporność i zakażenia 232
		9.6.3. Choroby przewodu pokarmowego 233
		9.6.4. Niedokrwistość 235

10. Odżywianie się zgodne z wymaganiami indywidualnymi 242
	10.1. Wprowadzenie 242
	10.2. Indywidualne reakcje na zróżnicowanie pokarmów 243
		10.2.1. Determinowanie przez geny sposobu odżywiania się 244
		10.2.2. Determinowanie przez geny wykorzystania i biodostępności substancji odżywczych 246
		10.2.3. Żywieniowa regulacja ekspresji genów 246
	10.3. Identyfikacja biomarkerów ryzyka choroby 248
		10.3.1. Nutrigenomika 248
		10.3.2. Proteomika 249
		10.3.3. Metabolomika 250
	10.4. Genetyczne uwarunkowanie ryzyka choroby i odpowiedzi na składniki odżywcze 251
		10.4.1. Otyłość 251
		10.4.2. Choroba sercowo-naczyniowa 251
		10.4.3. Nowotwory 252
	10.5. Interakcja składnik odżywczy–gen a długość życia 253
	10.6. Jaka jest przyszłość doradztwa żywieniowego? 255

Słownik terminów 259

Skorowidz 277

Inni Klienci oglądali również

58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt

Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, stru...
84,60 zł 94,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach nowotworowych

Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwor...
58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo

Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpi...
53,10 zł 59,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach nerek

Poradnik na temat żywienia. W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m. in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia ty...
50,40 zł 56,00 zł
Do koszyka

Żywienie w sporcie

Najpopularniejszy poradnik na temat żywienia w sporcie Nowe wydanie Żywienia w sporcie, uwzględniające najnowsze raporty medyczne, to publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i k...
147,60 zł 164,00 zł
Do koszyka

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!