Liczmy kalorie
Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Stosowanie się do podanych we wstępie zaleceń pomoże czytelnikom określić potrzeby energetyczne i zapewnić ich pokrycia przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiednich ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Autorki omawiają
grupy produktów spożywczych i ich udział w codziennej diecie, a także zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze w zależności od płci i wieku. W trzecim, uaktualnionym wydaniu książki - zgodnie z nowymi krajowymi oraz wspólnotowymi przepisami prawnymi do obliczania wartości energetycznej - zastosowano
współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
W tabelach można znaleźć wartość odżywczą popularnych produktów spożywczych wyrażoną w gramach i porcjach, co ułatwia korzystanie z tabel na co dzień.
Wprowadzenie
Potrzeby energetyczne człowieka
Wartość energetyczna
· Procent energii z białka, tłuszczu i węglowodanów
Wybrane składniki odżywcze
· Białko
· Tłuszcz
· Węglowodany
· Błonnik pokarmowy
Podsumowanie
Piśmiennictwo
Tabele wartości energetycznej i zawartości wybranych składników odżywczych
Skorowidz