0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

English for Dietetics

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2016

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Barbara Gorbacz-Gancarz, Eunika Supińska, Ewa Stefańska, Ewa Szczepaniak, Lucyna Ostrowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 139,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 90,35 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

125,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

English for Dietetics

English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z ekspertami z zakresu dietetyki.
Publikacja pomoże poznać język angielski z dziedziny dietetyki oraz ułatwi komunikowanie się z obcokrajowcami – zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami.
Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne, które pozwolą: przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy zawodowe związane z leczeniem dietetycznym.
Poszczególne rozdziały wprowadzają podstawowe pojęcia z zakresu:
* budowy ludzkiego ciała, układów i ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego,
* procesów trawienia,
* chemii i biochemii medycznej.
Ponadto w książce znalazły się narzędzia językowe potrzebne m.in. do analizowania i budowania piramid żywieniowych, układania diet oraz ich weryfikacji, tzw. patient-centred approach.
Nagrania audio zamieszczone na portalu medycyna.pzwl.pl pomogą opanować prawidłową wymowę.
Podręcznik może być wykorzystywany w pracy z nauczycielem, jak i do samodzielnego uczenia się.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauka języków obcych »
    3. Nauka języków obcych w medycynie
  • Redakcja: Barbara Gorbacz-Gancarz, Eunika Supińska, Ewa Stefańska, Ewa Szczepaniak, Lucyna Ostrowska
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5180-3
  • ISBN druku: 978-83-200-5133-9
  • Liczba stron: 326
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Przedmowa                                        9

Unit 1. Studying Dietetics and Nutrition Dietetics and nutrition as a branch of science l Studying dietetics and nutrition l A formal letter and email    11

Unit 2. A Dietician and Nutritionist Professional tasks of a dietician/nutritionist l Workplaces l A professional profile of a dietician/ nutritionist l A CV and cover letter         31

Unit 3. Body parts The basic structure of the human body l Cavities and organs                              46

Unit 4. Systems of the human body Systems and organs of the human body – structure and functions           55

Unit 5. The digestive system and the process of digestion Organs of the digestive system l Digestive system in cooperation with other systems l Digestive enzymes and hormones l The second brain                           62

Unit 6. Nutritional Chemistry Basic notions of chemistry l Mathematical numbers and chemical expressions l Macroelements and microelements l Electrolytes l Macronutrients l Vitamins               79

Unit 7. Dietary guidelines Types of food l History of Food Pyramid in the USA – New Food Pyramid, My Plate l Food Pyramid in Poland                    105

Unit 8. Menu Planning and Culture Food patterns based on culture, customs, religion or philosophy l Menus and diets l Creating a menu l Meals and cooking techniques l Graphs in presenting dietary issues          119

Unit 9. New food – genetically modified, functional and convenience food New food l Probiotics and prebiotics l Eating habits l Concerns about genetically modified food l Convenience food consumption 138

Unit 10. Nutrition Assessment The 24-hour dietary recall l The food diary l Nutritional status and its features l Signs of nutritional deficiency diseases l Cumulative effects of nutrition                 154

Unit 11. Vegetarianism – food and healt h Vegetarianism and a variety of a plant-based diet l Vegetarian diet and disease prevention l Non-meat sources of nutrients l Vegetarian dishes and recipes l Food preparation techniques    172

Unit 12. Therapeutic and special diets  Types of therapeutic diets l Diet-treatable diseases l Diet in pregnancy and breastfeeding l The eatwell plate       189

Unit 13. Dietary consultation Patient-centred communication approach l Abbreviations l Laboratory and anthropometric reports l Specialist and lay terminology l Making an appointment by phone l Medical history l Taking dietary history l Case report l 24-hour dietary recall l Dietary preferences                 204

Unit 14. Additional reading practice – miscellaneous texts Clinical eating disorders l Anorexia nervosa l Bulimia nervosa l Binge Eating and Compulsive Eating Disorder l A Scientific text. The abstract. l What’s behind the headlines?                  224

Appendix 1. Answer Key                           241
Appendix 2. Scripts                                276
Appendix 3. Glossary Food products and dishes Food processing Institutions, departments, fields of study, posts and functions Wordlist                             303

References                                     323

Lucyna Ostrowska

Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska - lekarz chorób wewnętrznych, specjalista dietetyki klinicznej. Kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Od ponad 20 lat kieruje Ośrodkiem Leczenia Otyłości i Chorób Dietozależnych w Białymstoku. Jest wieloletnim lekarzem praktykiem, naukowcem i wykładowcą, prowadzi szkolenia i warsztaty głównie z zakresu obesitologii, zaburzeń metabolicznych i dietetyki klinicznej. Jest twórcą i organizatorem Letniej i Zimowej Szkoły Terapii Otyłości „TALIA” (prowadzonej online). Obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości oraz V-ce Przewodniczącej Sekcji Dietetyki Medycznej przy POLSPEN. Jest Prezesem Elektem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, członkiem EASO (European Association for Study of Obesity) oraz SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professionals in Europe).

Pani prof. Lucyna Ostrowska jest autorem i współautorem ponad 300 publikacji, doniesień zjazdowych krajowych i zagranicznych oraz redaktorem naukowym podręcznika „Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce”, „Dietetyka. Kompendium”, „Dietetyka w psychiatrii i neurologii”, wydanych przez PZWL oraz licznych rozdziałów w podręcznikach i monografiach recenzowanych.

Inni Klienci oglądali również

24,20 zł
Do koszyka

Noni. Polinezyjski sekret zdrowia

Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Czas, abyś i Ty z nich skorzystał. Autorka przedstawia niesamowite walory lecznicze noni i produkowanego z niego soku. Jego spożywanie zalecane jest przy chorob...
30,59 zł 33,99 zł
Do koszyka

Córka Szklarki, t. II /seria Blask Corredo/

Córka Szklarki, dwunastoletnia Mori ma niezwykłe zdolności - wie rzeczy, których nigdy się nie uczyła, widzi emocje innych ludzi w postaci kolorowych poświat, może przenosić przedmioty siłą woli. Nie potrafi jednak nawiązać porozumienia a...
15,30 zł 17,00 zł
Do koszyka

English for Laboratory Diagnosticians. Unit 2/ Appendix 2

ROZDZIAŁ 2 Z PUBLIKACJI PT. "ENGLISH FOR LABORATORY DIAGNOSTICIANS" AUTOR ANNA W. KIERCZAK. English for Laboratory Diagnosticians to nowoczesny podręcznik oparty na oryginalnych fachowych tekstach anglojęzycznych skierowany do osób ze ...
51,80 zł 74,00 zł
Do koszyka

TEACHING ENGLISH as a Foreign Language

Podręcznik wykorzystuje najnowsze osiągnięcia językoznawstwa, psychologii uczenia się, dydaktyki i teorii komunikacji. Przedstawia problemy dydaktyki z punktu widzenia przyswajania języka. Kładzie nacisk na aktywną rolę ucznia w procesie dydaktycznym p...
22,68 zł 25,20 zł
Do koszyka

English lexical and semantic loans in informal spoken Polish

Celem książki Marcina Zabawy jest opisanie najnowszych anglicyzmów leksykalnych i semantycznych obecnych we współczesnej potocznej polszczyźnie mówionej. Podstawę badań stanowi korpus złożony z 20 rozmów codziennych, nagrany...
27,00 zł 30,00 zł
Do koszyka

English for Ukrainians

ENGLISH FOR UKRAINIANS – це курс англійської мови для початківців і людей середнього рівня за перевіреною та дуже ефективною методикою, розробленою автором і містить приблизно 25 000 слів і фраз, необхідних у повсякденному спілкуванні.Курс ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!