0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 13 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - Jan Gawęcki - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

Autor: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
OUTLET
61,35 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Outlet - Jan Gawęcki - 38 %

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Outlet

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: ...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

3

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa...
OUTLET
52,04 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nadwaga i otyłość - Outlet - Aleksandra Łuszczyńska

Nadwaga i otyłość - Outlet

Interwencje psychologiczne

Seria: TERAPIA
Książka: przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości, krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służących...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt Etyka wegetarianizmu - Outlet - Michael Huemer

Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt ...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt Etyka wegetarianizmu - Outlet - Michael Huemer

Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt Etyka wegetarianizmu - Outlet

Dlaczego postulaty obrońców praw zwierząt wydają się szalone? Skoro zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego ludzie mieliby robić inaczej? Jaki jest związek międz...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 - Outlet

Żywienie człowieka zdrowego i chor...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 - Outlet

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 - Outlet

2

Redaktor: Jan GawęckiJan Hasik
Zasady i wskazania co do właściwego żywienia w różnych okresach życiaRola żywienia w etiopatologii, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 - Outlet

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 - Outlet

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.Autorzy omówi...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Postawy i zachowania wobec własnego ciała w zaburzeniach odżywiania - Outlet - Bernadetta Izydorczyk

Postawy i zachowania wobec własnego ciała w zaburzeniach odżywiania - Outlet

Książka stanowi ważną pozycję w dziedzinie psychologii klinicznej i zaburzeń odżywiania. Należy podkreślić, iż problematyka postaw u pacjentek z zaburzeniami odżywiania wobec własnego ciała nie był...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 - Outlet

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 - Outlet

2

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omów...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Nadwaga i otyłość - Outlet - Aleksandra Łuszczyńska

Nadwaga i otyłość - Outlet

Interwencje psychologiczne

Seria: TERAPIA
Książka przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości, krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służących leczeniu i p...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu - Outlet

Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu - Outlet

Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, ich przetwarzaniu i funkcjonowaniu...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Outlet - Jan Gawęcki

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Outlet

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawo...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - Jan Gawęcki

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 13 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20